Una ‘app’ sap si la cervesa està rància
Químics de la Universitat Complutense de Madrid han desenvolupat un mètode perquè els productors puguin mesurar la frescor de la cervesa.
Per a això, utilitzen un sensor de polímer que canvia de color quan detecta furfural, un compost que apareix quan aquesta beguda envelleix i li dóna un sabor ranci. A més, el sensor pot ser controlat des d’una app de smartphone creada també per l’equip.
La cervesa és una de les begudes alcohòliques més consumides al món. El sabor de cada marca és un dels seus paràmetres de qualitat més rellevants, però depenent del tipus de cervesa i de les seves condicions d’emmagatzematge, pot veure’s alterat a causa de canvis en la composició química durant l’envelliment de la cervesa que, a diferència del que ocorre amb els vins, exerceix un efecte negatiu sobre la qualitat del sabor.
El disc sensor canvia de color quan detecta furfural, un compost que apareix quan la cervesa envelleix
Ara, un equip de químics, coordinat per les investigadores Elena Benito-Peña i María Cruz Moreno-Bondi de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), ha desenvolupat un mètode senzill i de baix cost capaç de mesurar si la cervesa està rància o no, utilitzant solament un sensor i una app de smartphone. Els resultats del treball s’han publicat en la revista Analytical Chemistry.
Segons explica a Sinc Elena Benito-Peña, el desenvolupament forma d’un projecte INNPACTO del Ministeri d’Economia i Competitivitat en el qual la UCM ha col·laborat amb el grup cerveser Mahou-San Miguel.
La investigadora assenyala que fins al moment els productors mesuraven el furfural –un compost químic que apareix durant el procés d’envelliment de la cervesa i li dóna a la beguda un sabor ranci– i altres indicadors de frescor usant mètodes basats en tècniques cromatogràfiques. “Però aquests mètodes impliquen la utilització d’equips costosos i la preparació de la mostra consumeix molt temps”, destaca.
Discos sensors
El sistema desenvolupat pels investigadors de la UCM consisteix en uns discos sensors que detecten la presència de furfural en la cervesa. Aquests sensors estan fets d’un polímer similar al que s’empra per fabricar lents de contacte i s’han dissenyat perquè canviïn de color (de groc a rosa) quan es posen en contacte amb una cervesa amb furfural.
L’equip ha creat a més una aplicació mòbil per smartphone, basada en Android, que permet saber, fent una foto del disc sensor, la quantitat de furfural present en la cervesa. A partir d’aquesta dada, es pot saber el grau de frescor.
L’aplicació està disponible en codi obert de manera que qualsevol programador pot utilitzar-la i modificar-la per ser usada en altres plataformes. En un futur també estarà disponible en IOS d’Apple.
El mètode també pot utilitzar-se per avaluar l’estat d’altres aliments com a mel, llet i cafè
Resultats comparables amb mètodes més sofisticats
Benito-Peña explica que la idea de desenvolupar el nou mètode va sorgir després d’una reunió amb Mahou-San Miguel en la qual la companyia va parlar de les dificultats tècniques que estaven tenint per detectar furfural directament en les instal·lacions de fàbrica.
Els resultats de les proves del nou sistema “han estat molt satisfactoris”, diu la coautora. “Les mesures s’han fet amb mostres enviades directament des del grup cerveser amb diferents dates de producció i diferent grau d’envelliment. Aquestes mateixes mostres també es van enviar en paral·lel a un laboratori on les van analitzar mitjançant cromatografia de gasos acoblada a espectrometria de masses. Els resultats que vam obtenir van ser totalment comparables”, subratlla.
En principi, el mètode s’ha desenvolupat pensant en les empreses cerveseres. “Sobretot, perquè el mercat mundial d’aquest producte és enorme. Però també pot analitzar-se en altres aliments com a mel, llet, cafè, etc.”, assenyala la investigadora.
Font: SINC
(34)