Dissenyen una membrana inspirada en el pèl de l’ós polar
L’estructura del pèl de l’ós polar ha servit d’inspiració a un equip internacional d’investigadors per dissenyar una nova membrana nano estructurada. Aquest tipus de xarxa nano fibrosa, patentada per científics de la Universitat Complutense de Madrid, serveix per dessalar aigües amb alt contingut en sals.
La naturalesa és una font d’inspiració per al desenvolupament de nous materials. El pèl de l’ós polar, amb el qual el mamífer aconsegueix l’aïllament tèrmic necessari, ha resultat ser útil a un equip internacional d’investigadors per desenvolupar una nova membrana nano estructurada.
“Ens hem inspirat en l’estructura perfilada del pèl de l’animal que tanca aire dins de cada fibra aportant-li un gran poder aïllant tèrmic”, explica el científic.
“Ens hem inspirat en l’estructura perfilada en l’àmbit microscòpic del pèl de l’animal que tanca aire dins de cada fibra aportant-li un gran poder aïllant tèrmic”, explica Mohamed Khayet, director del departament de Física Aplicada I de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i autor principal de la recerca.
La principal característica de la membrana és la seva baixa conductivitat tèrmica, al que cal sumar una alta porositat i rugositat superficial. A més, repel·leix l’aigua el que la converteix en una bona eina per a la dessal.lació d’aigua amb alt contingut en sals o salmorres.
“En arribar fins a pràcticament el punt de saturació de sals en aigua, amb aquesta membrana és possible obtenir, amb una alta eficiència tèrmica, aigua no solament potable sinó pura, alguna cosa molt demando per la indústria”, afirma Khayet, que també és director del grup de recerca Membranes i Energies Renovables.
Al costat de la dessalació, aquesta xarxa de nanofibres és capaç de concentrar aigües contaminades amb productes radioactius i recuperar productes de gran valor per al sector farmacèutic, alimentari, tèxtil i metal·lúrgic, com són proteïnes, compostos aromàtics presents en sucs, polifenols antioxidants, tints o metalls pesants.
Novetat al mercat
La membrana nano fibrosa, que ha estat patentada per la UCM, s’aplica en una tecnologia d’interès creixent cridada destil·lació en membrana, que consisteix en l’evaporació de l’aigua a un costat del porus i la posterior condensació del vapor produït en l’altre costat.
“Al mercat encara no existeix cap empresa que es dediqui a la venda de membranes dissenyades específicament per a aquesta tecnologia”, assenyala el científic.
Per aconseguir-la, els científics han emprat el procés de electrohilatura aplicant un alt voltatge de l’ordre d’unes desenes de kilovolts.
En la recerca, publicada en Journal of Materials Chemistry A, també participen la Universitat Donghua (Xina) i l’institut IMDEA Aigua (Madrid).
Font: SINC
(41)