Les primeres dades de l’estudi de seroprevalencia, ENA-COVID, revelen una baixa immunitat en la població. L’informe mostra una prevalença d’anticossos en el 5%, uns 2 milions de persones, molt lluny de l’anomenada immunitat de grup, que es troba entorn del 60%. La tercera part dels seropositius va passar la infecció sense símptomes.
Una de les grans qüestions actuals sobre el coronavirus és saber quin és el percentatge de població espanyola que presenta immunitat enfront de la pandèmia i si aquesta es manté en el temps. L’estudi nacional de seroprevalencia de la infecció per SARS-*CoV-2, anomenat ENA-COVID-19, tracta d’estimar aquests paràmetres mitjançant la determinació d’anticossos i la seva evolució.
Avui s’han donat a conèixer els resultats de la primera ronda, basats en les dades recollides del 27 d’abril a l’11 de maig d’una mostra representativa, i que estableixen una prevalença estimada d’anticossos IgG enfront del virus d’un 5%, la qual cosa suposa uns 2 milions de persones. Dels seropositius, entorn d’un 33% va passar la infecció sense detectar símptomes.
Els primers resultats de l’estudi ENA-COVID-19 estableixen una prevalença estimada d’anticossos IgG enfront del virus d’un 5%, la qual cosa suposa uns 2 milions de persones
Segons ha declarat en roda de premsa Marina Pollán, directora del Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE-ISCIII) i coordinadora de l’estudi, “les xifres són molt similars en homes i dones, amb una marcada variabilitat geogràfica i una major proporció de positius en els residents de grans ciutats i a les províncies del centre de la península”.
Per comunitats autònomes, Ceuta, Múrcia, Melilla, Astúries i Canàries presenten prevalences inferiors al 2%, mentre les Comunitats de Castella-la Manxa i Madrid superen el 10%. En els mapes provincials, destaca l’agrupació central de províncies amb prevalences iguals o pròximes al 10% a l’entorn de Madrid.
En relació amb l’edat, la prevalença és menor en bebès, nens i joves (1,1% en menors d’1 any, 2,2% en menors de 5 anys i 3,0% entre 5 i 9 anys), romanent bastant estable en els grups de més edat. Quant als treballadors dels sectors essencials, la prevalença obtinguda ha estat molt similar, un 5,3%.
El 87% dels participants que refereixen haver tingut una PCR positiva presenten anticossos IgG. Pollán ha explicat que la prevalença d’anticossos era proporcional a la simptomatologia de les persones afectades: “Aquelles que referien entre 3 i 5 símptomes de la COVID-19 tenien una prevalença del 8%, mentre que aquelles amb més de 5 símptomes, del 14%”.
El 87% dels participants que refereixen haver tingut una PCR positiva presenten anticossos IgG
La directora del CNE-ISCIII ha volgut deixar clar que aquest estudi no s’ha acabat. “Això és només una foto però necessitem un vídeo de com evoluciona la pandèmia i la protecció enfront del virus”, ha continuat.
En aquesta primera fase s’han reclutat 60.983 participants en la mostra nacional i 3.234 en l’estudi específic insular, no inclòs en aquest informe. La taxa de participació entre els individus elegibles ha estat 62,3%, i considerant solament les persones que han pogut ser contactades, aconsegueix el 74,7%.
Dilluns que ve comença la segona onada de l’estudi. En les fases següents, serà possible conèixer l’evolució de la prevalença i els canvis observats durant el temps en els participants.
Molt lluny de la immunitat de ramat
La prevalença oposada està molt lluny de l’anhelada immunitat de grup i no sembla que vagi a canviar. “Per això, cal mantenir la cautela i les mesures de protecció ja que es podria donar un repunt de casos”, ha afegit Pollán.
La prevalença oposada està molt lluny de l’anhelada immunitat de grup, per la qual cosa cal mantenir la cautela
Sobre si aquesta baixa prevalença canviarà el Pla de Transició cap a una Nova Normalitat del Govern, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha deixat clar que “aquest estudi el que fa és confirmar que no existeix immunitat de ramat en la població espanyola, alguna cosa que no ens ha sorprès”.
“El pla de desconfinamiento es va realitzar sota aquesta hipòtesi. Per això, els dos pilars ara mateix són mantenir molta prudència i la responsabilitat individual”, ha conclòs Illa. La pandèmia encara no ha estat controlada i s’ha de continuar amb les mesures de contenció.
Font: SINC
(71)