Nou model de qualitat de l’aire ‘made in Spain’ per al programa europeu Copernicus
El Barcelona Supercomputing Center ha desenvolupat MONARCH, un avançat model atmosfèric de qualitat de l’aire que contribuirà al Servei de Vigilància de l’Atmosfera de Copernicus, el programa d’observació de la Terra de la Unió Europea. Els seus resultats ajudaran en la gestió de la contaminació atmosfèrica.
El model de qualitat de l’aire MONARCH, desenvolupat pel Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputación (BSC-*CNS) i executat en el supercomputador MareNostrum, s’ha convertit en el primer model d’aquestes característiques creat a Espanya que contribueix al Servei de Vigilància de l’Atmosfera del programa Copernicus de la Unió Europea (CAMS per les seves sigles en anglès: Copernicus Atmosphere Monitoring Service).
Aquest programa europeu ofereix informació mediambiental atmosfèrica, d’accés lliure i gratuït, als responsables de formular polítiques de qualitat de l’aire en tot el territori europeu, així com a empreses i ciutadans.
El model de qualitat de l’aire MONARCH, desenvolupat al Barcelona Supercomputing Center i executat en el supercomputador MareNostrum, contribueix al Servei de Vigilància de l’Atmosfera del programa europeu Copernicus
MONARCH, acrònim de Multiscale En línia Senar ydrostatic AtmospheRe CHemistry, s’incorpora al sistema multimodel CAMS juntament amb el model MINNI desenvolupat per l’agència italiana ENEA. La inclusió de tots dos completa un sistema únic en el món, compost pels onze (abans nou) models de qualitat de l’aire més avançats desenvolupats a Europa, que ofereix diàriament previsions sobre la concentració de contaminants atmosfèrics per als pròxims quatre dies.
Gestió de la contaminació atmosfèrica
Aquests pronòstics són fonamentals perquè les administracions puguin gestionar el greu problema que suposa la contaminació atmosfèrica per als ciutadans europeus, considerat el major risc mediambiental per a la salut a Europa i una de les principals causes de mort prematura i malaltia.
Segons dades de l’Agència Europea del Medi Ambient, només en 2019 es van produir a la Unió Europea 364.200 morts prematures relacionades amb la mala qualitat de l’aire: 307.000 per exposició a partícules inferiors a 2,5 micres de diàmetre (PM2,5), 40.400 per exposició a diòxid de nitrogen (NO2) i 16.800 per exposició a ozó troposfèric.
“MONARCH és una clara demostració del valor afegit de la recerca realitzada a Espanya. Gràcies al continu desenvolupament del model, avui podem dir que el BSC proporciona informació ampliada sobre la qualitat de l’aire als responsables polítics i als ciutadans de tota Europa sota l’empara del programa Copernicus de la Unió Europea, també conegut com els ulls d’Europa sobre la Terra”, afirma l’investigador Oriol Jorba, colíder del grup de Composició Atmosfèrica del BSC.
Observacions de satèl·lit i models computacionals
El servei CAMS de Copernicus proporciona de manera contínua informació de qualitat contrastada sobre els principals contaminants atmosfèrics regulats per la UE i d’interès per a la salut: ozó, diòxid de nitrogen, diòxid de sofre, partícules fines PM2,5 i PM10, i cinc tipus de pol·len al·lergògens.
El sistema combina dades obtingudes de satèl·lits mediambientals i de bases terrestres amb models computacionals que simulen l’evolució de l’atmosfera per a generar estimacions de variables com a concentració d’ozó i presència de partícules fines que permeten realitzar previsions de la qualitat de l’aire per als pròxims dies.
Un model computacional de qualitat de l’aire és una representació matemàtica amb tots els factors que intervenen en les condicions de l’aire que respirem: meteorologia, mobilitat i els focus de contaminants
Un model computacional de qualitat de l’aire és una representació matemàtica que aglutina i sintetitza tots els factors que intervenen en les condicions de l’aire que respirem: meteorologia (vent, pluja, temperatura, etc.), mobilitat (aranyes de trànsit, perfils de velocitat, etc.), i els principals focus emissors de contaminants (trànsit, indústria, fonts naturals, etc.).
MONARCH és un model de qualitat de l’aire d’última generació que es desenvolupa de manera contínua en el supercomputador MareNostrum del BSC, ja que les equacions que descriuen els processos atmosfèrics són molt complexes i han de resoldre’s per mitjà de la supercomputación.
“El desenvolupament del model es va iniciar en 2008 per investigadors del BSC amb l’objectiu d’avançar en el coneixement dels processos fisicoquímics de l’atmosfera. En 2014, el sistema es va establir com el model operatiu del Centre Meteorològic Regional Especialitzat per a la Previsió de Sorra i Pols Atmosfèrica de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), el Barcelona Dust Regional Center, proporcionant previsions d’intrusions de pols en el nord d’Àfrica, Orient Mitjà i Europa”, afegeix Jorba.
Col·laboració europea
Durant els últims anys, MONARCH ha estat millorat per a complir els requisits del servei de producció de CAMS que inclou el perfeccionament dels processos químics, representació de bioaerosoles, assimilació de dades d’espècies reactives, optimització del flux de treball per a la producció operativa, ús de les condicions de forçament del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Termini Mitjà (ECMWF) i actualitzacions periòdiques dels fluxos d’emissió.
La col·laboració amb els socis del consorci CAMS, juntament amb el suport del ECMWF, ha contribuït en gran manera a l’èxit del desplegament operatiu del model MONARCH en Copernicus.
“La incorporació d’aquest model en les previsions europees de qualitat de l’aire de CAMS és un altre èxit del departament de Ciències de la Terra del BSC. Els membres dels grups de Composició Atmosfèrica i Ciències Computacionals de la Terra han fet un gran esforç durant els últims anys per a demostrar el valor d’incloure MONARCH en un sistema operatiu multimodel únic en el món format pels models de química atmosfèrica més avançats d’Europa”, conclou Jorba.
Font: SINC
(22)