Aquest mes de juliol es porta a terme a Roses una nova campanya d’excavació i documentació gràfica del castrum visigòtic del Puig Rom, a iniciativa de la Generalitat de Catalunya i en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i l’Ajuntament de Roses.
Conèixer la tipologia d’ocupació que existí arran de la muralla i a les terrasses superiors del poblat i continuar conservant i delimitant les estructures descobertes en campanyes anteriors, són els objectius dels treballs d’enguany.
La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona ha iniciat aquesta setmana la tercera campanya d’excavacions arqueològiques al Castrum Visigòtic de Roses, treballs que s’emmarquen en el projecte quadriennal subvencionat per la Generalitat de Catalunya, per a l’estudi i posada en valor d’aquest jaciment i que es desenvolupa a la població des de l’any 2014.
El jaciment del Puig Rom, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1963, data del segle VII dC i se situa en el context històric de finals de la Hispània romana i inici del domini dels monarques visigots. Les campanyes arqueològiques desenvolupades fins ara han posat de manifest l’existència d’una muralla que delimitava l’emplaçament defensivament, mentre que l’absència fins al moment de restes d’armes i la recuperació de diferents estris destinats a les activitats agrícola, ramadera i a la pesca, fa pensar en una poblat habitat per pagesos, pescadors i artesans. La seva datació final se situa a partir de la primera meitat del segle VIII.
Els treballs arqueològics que es realitzen durant aquest mes de juliol, dirigits per Anna Maria Puig i Eva Subías, estan dirigits a conèixer quin tipus d’ocupació existí arran de la muralla, amb la intenció de poder valorar si les cases que es coneixen fins al moment tenien continuïtat i ocupaven més extensió. Altre espai en el què es treballa són les terrasses superiors del poblat, per tal d’identificar si existí ocupació en aquesta zona i de quina tipologia era.
Per últim, com en les campanyes realitzades en anys anteriors, es treballa també en la conservació de les estructures descobertes fins ara, així com en la neteja i delimitació del perímetre de la muralla i en la recuperació dels nivells originals del jaciment, amb l’enretirada de runes i materials existents.
(20)