Història
Els gegants de Roses, en Quimet i la Demetria, van ser encarregats, pagats i cedits al poble de Roses, per una senyora que comptava amb un alt poder adquisitiu i que va regalar-nos aquesta tradició a Roses, amb una sola condició: que els nostres representants en cartró-pedra portessin el seu nom i el del seu marit, ja que no tenien descendència i així era una manera de perpetuar-se a la història de la nostra vila.
Això va ser l’any 1995, i la nostre pobre Demetria va morir poc temps després que fossin batejats els gegants de Roses, el dia 23 d’abril. A partir de llavors una colla de jovent de Roses anomenada l’Empenta Jove es va fer càrrec dels gegants i els va fer córrer per tot Catalunya i va entrar en tot aquest món dels gegants.
Quan aquesta colla de jovent es va dissoldre per manca de gent, els nostres gegants es van quedar sols, fins que una colla vam decidir que no es podia perdre aquesta tradició i vam crear una nova colla gegantera. Els inicis van ser una mica difícils, ja que costava trobar gent per formar la colla, però actualment tenim més de 120 socis, de totes les edats, i amb moltes ganes de viure el món geganter i de col·laborar amb tot allò relacionat amb els nostres gegants.
A part d’aquesta història n’hi ha un altre que va servir d’inspiració pel disseny i la creació d’en Quimet i la Demetria. Ells són la representació de cartró-pedra dels protagonistes d’una bella sardana que va escriure Joan Maragall: L’Empordà. En aquest poema se’ns narra el naixement de la comarca de l’Empordà, com una història d’amor entre un pastor arrelat a la terra i la muntanya, i una sirena que representava el mar. Amb aquesta preciosa història podem explicar l’ imatge i iconografia dels nostres Gegants.
Les dades aproximades dirien que fan 3,5 metres d’alçada i que en Quimet pesa 45 kg davant dels 55 kg de la Demetria. Es una geganta dura de portar degut al desequilibri que causa la seva cua. Van ser construïts al Taller Ventura & Hosta de Navata.
A més també tenim 5 capgrossos, i tres gegantons: en Norfeu, que representa un cavallet de mar, construït per membres de la Colla, en Menhiró (representa un menhir) que va ser un regal a la Colla en motiu de la Festa Megalítica que es celebra a la població anualment, i finalment el 2016 va arribar en Calvet, un minion bussejador, construït també per membres de la colla i pensat per ser portat per nens.
Una part important de la colla, la formen els grallers i el grup de percussió que els darrers anys han tornat a fer matinades al nostre poble, tradició que s’havia perdut i ara hem recuperat.
Calendari de sortides 2020
DATA | LLOC | ESDEVENIMENT |
(386)