Port de Roses instal·la un dipòsit d’aigua reciclada per a la neteja de les embarcacions esportives del GEN
El Port Esportiu de Roses ha instal·lat un dipòsit d’aigua reciclada de 5.000 litres de capacitat que posa a disposició del Grup Esports Nàutics per a la neteja de les seves embarcacions. El servei s’ofereix de forma gratuïta i se suma a la instal·lació ja existent de 10.000 litres de capacitat, que dona servei a les embarcacions amarrades al port.
El nou dipòsit està situat al costat de la rampa que els esportistes del GEN utilitzen per a l’entrada i sortida a mar de les seves embarcacions. S’omple diàriament amb aigua provinent de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Roses (EDAR) del Consorci d’Aigües de la Costa Brava i compta amb mànegues i dispositius de cabal que permeten la neteja d’embarcacions amb un consum mínim d’aigua.
Aquest és el segon dipòsit d’aigua regenerada que s’instal·la al Port Esportiu. El primer d’ells, l’anomenat ‘Cavallet Blau’, té una capacitat de 10.000 litres i està situat a l’entrada del port, des d’on és fàcilment accessible a qualsevol tipus d’embarcació.
‘Cavallet Blau’, el pioner
L’any 2008, Port de Roses va ser capdavanter del ports esportius de Catalunya en la utilització d’aigua reciclada per a usos industrials, en instal·lar un dipòsit destinat a la neteja d’embarcacions amb aigua provinent de l’EDAR. Des de l’any passat, davant la situació d’alerta per sequera, l’equipament va tornar a oferir aquest servei com a alternativa als punts d’aigua potable existents en cada punt d’amarratge, servei que ara es veu ampliat amb un nou dipòsit que dona resposta a les necessitats de neteja del Grup d’Esports Nàutics.
La posada en marxa d’ambdós dipòsits responen a l’actual situació de sequera i a les restriccions en el consum d’aigua impulsades per la Generalitat, entre les quals es troba la prohibició de netejar qualsevol tipus de vehicle amb aigua potable. Tot i això, Port de Roses ja ha anunciat que es tracta d’instal·lacions que es mantindran de manera permanent en el futur, amb l’objectiu de comptar amb sistemes de neteja més responsables amb el medi ambient.
(7)