
En la darrera campanya, el passat mes de juny, es van detectar 1.313 positius en alcohol i/o drogues.
El Servei Català de Trànsit (SCT) del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya coordinarà amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals una campanya preventiva de controls de drogo alcoholèmia des del 13 i fins al 22 de desembre, en carretera i zones urbanes. La realització d’aquests controls policials intensius coincideix amb els desplaçaments típics en les celebracions prèvies al Nadal.
A la darrera campanya de control de drogues i alcohol, realitzada el passat mes de juny d’enguany, es van detectar 1.030 positius en alcohol, dels quals 174 van ser penals i 856 administratius, i 283 positius indiciaris en drogues.
Alcohol, drogues o psicofàrmacs en el 46% dels sinistres mortals
Al 2016, segons dades de l’Institut de Medicina Legal, el 46,2% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en consum d’alcohol, drogues o psicofàrmacs, un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària i d’agreujant de la lesivitat.
0.0%, l’única taxa segura
El SCT recorda que, tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals permesos, el risc d’accident pot incrementar, atès que l’única taxa segura és 0,0%. Els principals efectes del consum d’alcohol en la conducció són:
- l’augment del temps de reacció,
- problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació
- l’increment de la somnolència.
Els principals efectes del consum de drogues en la conducció són, depenent del tipus:
- alteracions de la memòria i de la percepció del moviment,
- alteracions de l’estat d’ànim i l’atenció,
- alteracions del control de moviments, de la velocitat psicomotora, de la percepció i de l’equilibri
- impulsivitat
- l’ús continuat, en el cas del cànnabis, pot provocar dèficits en la memòria, l’atenció, la destresa manual, les funcions executives i la velocitat psicomotora.
(42)