13 noves dessalinitzadores garantiran el servei d’aigua
El Govern de la Generalitat de Catalunya adquirirà dessalinitzadores mòbils i dessalinitzadores flotants per garantir i reforçar el servei d’aigua a la població de les zones més afectades per la sequera.
L’objectiu és que, si no milloren les condicions actuals, s’eviti l’entrada en nivells més elevats d’emergència.
Les noves infraestructures donaran servei mentre s’aborden les obres planificades per incrementar la disponibilitat d’aigua potable.
Una dessalinitzadora flotant a l’àrea metropolitana
La dessalinitzadora flotant s’instal·larà al port de Barcelona i aportarà 40.000 m3 al dia a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Es posarà en marxa coincidint amb l’escenari d’emergència II, que no es preveu que s’activi abans de mes d’octubre de 2024.
El volum d’aigua que es podrà incorporar a la xarxa diàriament és superior a la que s’hagués aportat a través del transport en vaixells que s’havia estudiat inicialment. També és més econòmic, gairebé la meitat del cost.
Dessalinitzadores mòbils a la Costa Brava
El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona adquirirà 12 dessalinitzadores mòbils. L’Agència Catalana de l’Aigua li ha atorgat una subvenció de 5 milions d’euros per ajudar a sufragar la inversió, que té un cost aproximat de 10 milions. Cadascuna d’elles produirà 1.000 m3 al dia. Aquesta producció cobrirà aproximadament el 35% de la demanda d’aigua de la zona.
Quatre s’instal·laran al municipi de Roses, quatre a dins de les instal·lacions de l’estació de tractament d’aigua potable d’Empuriabrava i quatre més a la platja d’Empuriabrava.
El destí de l’aigua produïda a les dessalinitzadores instal·lades a Roses serà aquest mateix municipi. Les altres donaran servei a Cadaqués, Llançà, Roses, Empuriabrava, Mancomunitat de Pau, Palau-saverdera, Vilajuïga, Garriguella, Pedret i Marzà, el Port de la Selva i Selva de Mar.
La resta de zones dels municipis de la Costa Brava, els de la zona centre i sud, tenen garantit el servei.
(7)