Lloguer de places de pàrking, trasters i garatges tancats

Home ROSES POLITICA Roses aprova el pressupost municipal 2016
Roses aprova el pressupost municipal 2016
0

Roses aprova el pressupost municipal 2016

El Pressupost 2016 proposat manté i inclús augmenta l’activitat inversora amb 3 milions d’euros, una de les més altes de la demarcació.

El pressupost municipal de Roses per a l’any 2016 ascendeix a un total de 37.600.510 €
El pressupost municipal de Roses per a l’any 2016 ascendeix a 37.600.510 €

El món associaciatiu rosinc, esportiu, social i cultural rebrà 1 M€ en subvencions.

L’endeutament es redueix als 11,6 milions d’euros, reduint-lo en un 46,71 % respecte a 2011.

El ple municipal celebrat la nit passada a Roses ha aprovat el Pressupost Municipal 2016 amb un total de 10 vots a favor de CDC, GdP, PSC i C’s, l’abstenció dels 3 regidors d’Unió i PP i els vots en contra dels 4 regidors d’ERC.

El pressupost municipal de Roses per a l’any 2016 integrat pels pressupostos de l’Ajuntament i de les tres societats municipals dependents, ascendeix a un total de 37.600.510 €, xifra que representa un augment respecte a 2015 d’un 2,86%. D’aquesta quantitat, es destinen 3 M€ a noves inversions del propi Ajuntament.

Els principals esforços pressupostaris se centren en el manteniment de la qualitat i prestacions dels serveis municipals que el consistori ofereix a la ciutadania -amb una especial atenció en l’apartat de serveis socials-, en el suport econòmic a la tasca realitzada per entitats i associacionisme locals, i en el manteniment de l’atractiu i el posicionament turístics del municipi com a eixos estratègics de reactivació econòmica i d’acció contra la crisi.

Paral·lelament, el pressupost dóna ple compliment al marc normatiu establert, i torna a reduir els ratis d’endeutament municipal, mantenint-lo -juntament amb el creixement de la despesa- molt per sota dels màxims permesos legalment, complint les normes d’estabilitat pressupostària i pagant als seus proveïdors en curts terminis.

Pressupost 2016 a Roses:

La qualitat dels serveis es manté sense retallades

Evitar les retallades dels serveis municipals per mantenir el grau de qualitat assolit (manteniment urbà, finançament llars d’infants sense pujar la quota als usuaris, ajuts llibres escolars a les famílies, activitats culturals, juvenils, educatives…), donar resposta a les necessitats socials existents en el municipi (manteniment centre de distribució d’aliments, suport a l’associacionisme i al voluntariat, accions formatives per a desocupats,…) i impulsar la reactivació econòmica local a través del turisme, són els principals fonaments del programa pressupostari previst per l’Ajuntament de Roses per a l’any 2016.

Roses redueix l’endeutament en un 46,71% en 5 anys

El pressupost 2016 de Roses torna a donar total compliment a les tres regles fiscals establertes per la Llei d’Estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, és a dir, l’estabilitat pressupostària (equilibri), la sostenibilitat financera (volum d’endeutament públic) i la regla de la despesa (creixement de la despesa pública).

Un aspecte molt destacable és la important reducció de l’endeutament públic assolida pel consistori. En els cinc darrers anys, cal destacar la important reducció de les despeses financeres i de la despesa destinada a amortització de capital enregistrades, en tant que durant aquest període no s’ha concertat cap nova operació de crèdit.

Una altra mesura adoptada durant aquest període que també es preveu aplicar durant 2016, és l’aplicació dels superàvits pressupostaris obtinguts en els exercicis anteriors a la realització d’inversions, reduint així la necessitat de recórrer a nou endeutament.

Fruit de l’aplicació d’aquestes mesures, l’Ajuntament de Roses ha aconseguit assolir un important descens del seu endeutament. L’amortització de crèdit prevista per a 2016 ascendeix a 1.962.000 €, fet que possibilitarà situar l’endeutament municipal en 11.630.109 € a finals de 2016, un 46,71% menys que a finals de 2011, en què aquest endeutament ascendia a 24.897.385 €.

En conseqüència, aquesta reducció es materialitza també en un important descens en els interessos a què l’Ajuntament ha de fer front anualment per atendre les operacions de crèdit concertades, que passaran dels 365.065 € de 2011 als 114.000 € durant 2016.

S’augmenten o mantenen les dotacions a prestacions socials i es mantenen ajuts a associacions i famílies

Benestar Social és una de les Àrees on l’equip de govern destina una especial atenció per a la detecció d’aquelles noves necessitats que puguin sorgir en el municipi i actuar donant resposta amb les prestacions oportunes.

Així, la partida de prestacions d’urgència social augmenta la seva dotació dels 90.000 als 100.000€ per a 2016. Es mantenen mesures com l’arrendament del Centre de Distribució d’Aliments, o la partida destinada a la distribució d’aliments a domicili.

Es mantenen els ajuts a entitats assistencials (FADIR, Càritas, Fundació Roses Contra el Càncer, Associació Tramuntanets, etc), que durant 2016 rebran prop de 150.000 €.

Com en els darrers anys, el consistori manté i inclús augmenta les partides encarregades d’afrontar directament les necessitats socials derivades de les conseqüències de la crisi. En aquesta mateixa línia, destaca també les partides destinades a cursos de formació per a aturats i als serveis de dinamització i inserció laboral, que mantenen els 52.100 euros destinats durant 2015. El proper exercici, a més, es destinaran 12.500 € al nou Programa de Garantia Juvenil.

Pensant en infants i famílies del municipi, el consistori manté els serveis de les dues llars d’infants municipals sense pujar les quotes, així com les aportacions al Pla Educatiu Municipal (30.000 €), a transport escolar (39.600 €), als ajuts per a la compra de llibres escolars (182.000 €), i a les subvencions destinades a activitats de centres educatius i AMPAS (amb un total de 57.700 €).

Més d’un milió d’euros destinat a l’associacionisme

En l’apartat de suport a l’associacionisme, i pensant en el retorn social i en la important tasca que aporten les diferents entitats que desenvolupen la seva activitat en el municipi, ja sigui des d’un àmbit social, cultural, esportiu, assistencial, comercial, etc, el consistori destinarà durant 2016 la important xifra de 1.036.500 €, desglossat de la següent manera:

– Reduir les desigualtats socials promovent diferents iniciatives socials i les actuacions del tercer sector que complementen o supleixen accions d’interès municipal: 432.500 €
– Dinamització de l’activitat econòmica i turística del municipi fomentant les activitats de les associacions empresarials i la rehabilitació de l’habitatge: 151.200 €
– Fomentar les activitats realitzades pel teixit cultural i associatiu del municipi: 170.600 €
– Fomentar les activitats educatives i de lleure realitzades pels centres d’ensenyament i les seves associacions de pares i mares: 58.700 €.
– Fomentar les activitats esportives incentivant la seva pràctica mitjançant la col·laboració amb diferents entitats: 191.000 €
– Millorar la informació local facilitant la difusió de l’activitat municipal i la participació ciutadana: 32.500 €

Sense renunciar a noves inversions

Un dels aspectes destacables d’aquest pressupost és l’assignació de 3 milions d’euros a la partida d’inversions que, quasi en la seva totalitat, provindran de recursos propis municipals i que es destinen principalment a projectes per a la millora urbana i d’infraestructures i serveis públics.

Així, per al finançament de les inversions projectades, la major part de dotació que es destina (2.769.500 €), provenen de recursos corrents del propi Ajuntament, mentre que 235.000€ seran aportats per la Diputació de Girona.

Entre aquestes inversions es troben:

– Actuacions de millora d’enllumenat públic (Mas Oliva, Mas Mates): 721.000 €
– Aparcament platja dels Palangrers: 101.000 €
– Naturalització Riera Trencada: 150.000 €
– Serveis Pista Polivalent: 192.000 €
– Adequació instal·lacions esportives: 100.000 €
– Renovació gespa artificial camp futbol: 150.000 €
– Mirador de Punta Falconera: 61.000 €
– Reposició i millora de vies públiques: 64.000 €

Tot, sense augmentar la pressió fiscal i destinant més de 500.000 euros a bonificacions

Igualment destacable és el fet que, tot i el manteniment de serveis i subvencions i les millores en l’entorn urbà i en la promoció del municipi, es manté la contenció fiscal aprovada recentment per les Ordenances Fiscals 2016, amb l’objectiu de no augmentar la càrrega fiscal de famílies i empreses del municipi davant l’actual conjuntura de crisi econòmica.

L’esforç que el consistori realitza en aquest apartat, es materialitza també en els beneficis fiscals que l’Ajuntament atorgarà als ciutadans durant 2016 mitjançant bonificacions en els tributs municipals, els quals ascendiran a la xifra de 586.639 €.

En definitiva, l’Ajuntament de Roses presenta avui un pressupost que compleix els criteris d’estabilitat i morositat establerts pel Govern de l’Estat i que redueix els ratis d’endeutament, fets que li permet disposar d’una bona solvència econòmica, fer inversió sense recórrer a nou endeutament i sense incrementar la pressió fiscal dels ciutadans, atendre les necessitats econòmiques i socials de les persones i prestar els serveis públics amb uns alts nivells qualitatius i quantitatius.

Pressupostos de les empreses municipals

L’import dels pressupostos de les societats municipals ascendeix a la quantitat de 5.822.950€ un 10,03 superior a 2015. La variació més important s’enregistra en el pressupost de Port de Roses, SA, amb un increment de 25,64% respecte a l’any anterior a causa del pla d’inversions presentat per aquesta empresa i que, entre altres, contempla la rehabilitació de l’espigó de la Riera Ginjolers i la instal.lació de nous pantalans flotants en el dic de raser.

(49)

guiaderoses

LEAVE YOUR COMMENT

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

POTSER T'INTERESSA

Us de cookies

Aquest lloc web fa servir cookies. Si continúa navegant esta donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies