Roses dins del pla del Consell Comarcal de l’Alt Empordà per consolidar el comerç de proximitat
El Consell Comarcal de l’Alt Empordà impulsa un pla per consolidar el comerç de proximitat a Castelló d’Empúries, Figueres, la Jonquera, Llançà i Roses amb la contractació d’un agent d’ocupació i desenvolupament local (AODL), que s’ha incorporat aquest mes de gener a l’àrea de Promoció Econòmica.
La iniciativa s’inscriu en les pautes descrites al Projecte de desenvolupament comercial de la comarca que es va aprovar l’any passat.
Els cinc municipis més turístics de la zona s’han implicat i col·laboraran en el projecte que consistirà en impulsar una sèrie de mesures per consolidar els comerços de proximitat com a referents de compra per a la població resident. El tècnic contractat per l’administració comarcal haurà de treballar en cooperació amb les àrees de Promoció Econòmica dels ajuntaments esmentats, amb les associacions de comerciants i amb els comerciants no-associats per tal d’assolir les millores esperades.
Algunes de les accions concretes que contribuiran a millorar la competitivitat del sector als municipis i que impulsarà aquesta iniciativa són les següents: revisió i ampliació de l’oferta formativa del sector comerç, tant de novells com de professionals en actiu; acondiciament d’espais urbans per tal de fer-los més atractius; creació d’una Taula Comarcal de Comerç, en la qual hi participaran representants polítics, associacions de botiguers i de consumidors i que podran debatre sobre possibles problemes i solucions; creació de campanyes de sensibilització cap al comerç local.
Amb una mitjana de 3.374,19 m2 d’establiments cada 1.000 habitants, l’oferta comercial de l’Alt Empordà se situa molt per damunt de la mitjana de Catalunya, que és de 1.767,94 m2/1.000h. Això s’explica, en gran mesura, per la situació geogràfica de la comarca, que es troba a la frontera amb França i amb importants municipis turístics, que fan que la demanda comercial estigui en alça i que, en conseqüència, hi hagi una àmplia oferta d’establiments.
Les iniciatives AODL tenen presència a tot Catalunya i es troben en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local, subvencionats pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). En el cas del projecte AODL Comarcal en Comerç, la subvenció del SOC és del 80%, mentre que al 20% restant hi col·laboren els ajuntaments de Castelló d’Empúries, Figueres, La Jonquera, Llançà i Roses. Provisionalment, el període d’acció serà entre gener i desembre del 2019, amb perspectives de seguir el projecte a partir del 2020 i fins el 2023.
(102)