Després d’escoltar al seu fill plorar, una dona acudeix a consolar-li. La ciència fa anys que explica diversos aspectes d’aquesta quotidiana situació. Ara, un nou estudi publicat en la revista PNAS apunta que la reacció de les mamàs davant el sanglot dels nens és universal i consta de tres passos: aixecar, sostenir i parlar amb el bebè.
En els humans, el plor infantil és la forma de comunicació preverbal més primerenca. Un equip internacional d’investigadors, liderat per experts de l’Institut de Salut Infantil i Desenvolupament Humà Eunice Kennedy Shriver d’EUA, ha descrit la base neurobiològica de les respostes de les mares humanes a aquests sons.
Fins ara, no existia consens sobre el grau en què els cuidadors humans estan programats biològicament per respondre a l’angoixa vocal dels més petits. El que semblava clar és que la capacitat de resposta del cuidador és vital per a la supervivència del bebè i, per tant, la continuació de l’espècie.
La capacitat de resposta del cuidador és vital per a la supervivència del bebè i, per tant, la continuació de l’espècie
El nou treball, publicat avui en la revista PNAS, analitza el comportament de 684 mares d’11 països que tenien fills d’uns 5 mesos de mitjana. En totes les cultures analitzades, les mares responien al plor aixecant i sostingut al nen, a més de parlar amb ell.
Activació de diverses àrees del cervell
Els experts tenien la hipòtesi que els sanglots dels bebès provocarien respostes comunes en els cervells de les noves mares, independentment de la seva cultura. Per comprovar-ho, van examinar amb ressonància magnètica funcional a 43 mares que vivien a Estats Units i a 44 mares a Xina.
En tots dos grups, el so del plor va provocar una reacció dinàmica: va activar l’àrea motora suplementària del cervell, associada amb la intenció de moure’s i parlar; l’àrea de Broca i les regions temporals superiors, ambdues relacionades amb el processament de la parla i els sons complexos; així com les regions del mesencèfal i del cos estriat, associades amb la cura del nen.
Després de l’anàlisi, els autors conclouen que existeix una base neurobiològica i evolutiva per a la resposta materna humana al plor dels bebès.
Font: SINC
(65)