Una jornada científica celebrada a Roses presenta nous resultats sobre els impactes de l’eòlica marina
Una jornada científica celebrada a Roses el diumenge 24 de setembre sobre l’eòlica marina a la Mar de l’Empordà, organitzada per la Càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona, va presentar nous resultats sobre els potencials impactes ecològics i socials dels projectes de mega parcs eòlics marins al Golf de Roses.
Pel matí, es va fer una sortida en vaixell per les aigües del Parc Natural del Cap de Creus que va servir de trobada entre més de 50 agents clau del territori afectats per l’eòlica marina, i per a recollir les seves opinions i valoracions.
Per la tarda, al teatre de Roses, després de la benvinguda de l’alcalde de Roses Sr. Josep Ma. Martínez, el públic va poder conèixer nous resultats del projecte BIOPAIS de la mà d’alguns membres de l’equip científic de la Universitat de Girona (UdG), l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), la Universitat de Barcelona (UB), la Universidad Internacional de la Rioja (UNIR) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El Projecte BIOPAIS compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.
La primera conferència, a càrrec del biòleg marí Dr. Josep Lloret de l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona i coordinador del projecte BIOPAIS, va tractar sobre la gran interacció existent entre els projectes d’eòlica marina i les àrees marines protegides a la Mediterrània Occidental, entre les quals moltes zones Natura 2000 establertes per la Unió Europea i altres àrees protegides amb categories declarades oficialment per a conservar espècies sensibles com les aus, els mamífers marins o les rajades i taurons.
La segona conferència, a càrrec del biòleg marí Paul Wawrzynkowski de l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona, va centrar-se en els impactes potencials de l’energia eòlica marina sobre les espècies vulnerables o protegides per les directrius europees, convenis internacionals i legislació local. A més, durant la conferència es va aprofundir en aquesta anàlisi desglossant els impactes potencials en relació als diversos components i tecnologies claus associades a l’energia eòlica marina flotant, en el marc d’un procés creixent d’industrialització del mar.
La darrera conferència a càrrec de la geògrafa Laura A. Garcia, del Departament de Geografia de la Universitat de Girona, va explicar la metodologia per identificar els agents territorials afectats per l’eòlica marina i les parts implicades en la seva implementació i regulació. Cal recordar que precisament el projecte BIOPAIS analitza els possibles impactes del parc eòlic marí sobre la biodiversitat, però, també posa especialment l’accent en els efectes socioeconòmics i paisatgístics amb una interlocució directe amb la societat.
BIOPAIS continua treballant de la mà de les autoritats locals, experts ambientals i les parts interessades per garantir un enfocament integral i sostenible en el desenvolupament del l’eòlica marina al Golf de Roses i Cap de Creus, amb l’objectiu de minimitzar o eliminar els impactes negatius i maximitzar els beneficis per a la comunitat i l’entorn.
Principals conclusions de la jornada i recomanacions per a gestors i planificadors marítims
- Aplicar el Principi de Precaució fins que no es disposi de tots els resultats científics sobre els impactes de l’eòlica marina flotant.
- Com a primera opció, no desenvolupar l’eòlica marina (tampoc les proves pilot) en àrees de gran valor per a la biodiversitat: excloure l’eòlica marina de dins i de prop les zones Natura 2000 i altres àrees marines protegides
- Assegurar la connectivitat entre àrees marines protegides
- Assegurar-se que no hi hagi impactes sobre espècies sensibles i hàbitats fràgils, especialment els protegits per normativa comunitària (Directives Aus i Hàbitats), també a la plataforma continental profunda (això és necessari per a la resiliència dels ecosistemes marins davant el canvi climàtic)
- Assegurar-se que no hi hagi impactes sobre la funcionalitat de les àrees marines protegides, incloent-hi els vedats de pesca
- Analitzar bé el balanç entre els beneficis (reducció de CO2) i els riscos per a la biodiversitat de l’eòlica marina abans de prendre decisions
- Cal considerar les àrees marines protegides com a solucions basades en la natura per mitigar els efectes del canvi climàtic.
- Com a normal general, és científicament injustificat considerar els parcs eòlics marins com una eina per a la conservació de la biodiversitat.
- Buscar zones alternatives per a l’eòlica marina, lluny de les àrees marines protegides i analitzar amb rigor la dimensió de les mateixes
(47)