El Ministeri de Sanitat i les comunitats han activat l’alerta sanitària per verola del mico (monkeypox), una malaltia molt poc freqüent causada per un virus endèmic d’Àfrica central i occidental, després de la detecció el 18 de maig de vuit casos probables a Madrid pendents de confirmar, una xifra que la tarda del mateix dia s’elevava a 23 casos.
A mitjan matí d’aquest 19 de maig, la Conselleria de Sanitat ha informat que la Comunitat de Madrid té set casos confirmats d’aquesta malaltia i 24 sospitosos, pendents de la prova de confirmació. El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, s’ha mostrat convençut que apareixeran més casos.
Els casos estan sent sotmesos a proves genètiques, que s’estan duent a terme en el Centre Nacional de Microbiologia. Segons han informat fonts de la Conselleria de Sanitat, aquests primers possibles casos evolucionen bé encara que la patologia pot requerir ingrés hospitalari.
En general, la transmissió d’aquesta malaltia es produeix per via respiratòria, però per les característiques dels casos sospitosos apunta al fet que ha estat per contacte amb mucoses durant relacions sexuals.
En general, la transmissió d’aquesta malaltia es produeix per via respiratòria, però per les característiques dels 23 casos sospitosos d’infecció apunta al fet que ha estat per contacte amb mucoses durant les relacions sexuals, ha informat en un comunicat la Conselleria de Sanitat madrilenya.
Monkeypox és una malaltia molt poc freqüent, que generalment es presenta amb febre, miàlgies, adenopaties (inflamació en els ganglis) i erupció en mans i cara, similar a la varicel·la.
Les persones en estudi evolucionen positivament i es troben aïllades en els seus domicilis, encara que s’ha de mantenir una vigilància estreta ja que poden arribar a requerir ingrés hospitalari.
La Direcció General de Salut Pública està a l’espera del resultat de les proves de laboratori i avaluant el paper de la vacuna de la verola per al control de la transmissió, així com l’ús d’antivirals de ser necessaris.
També està realitzant la recerca epidemiològica als afectats i identificant als possibles contactes
El Ministeri de Sanitat i les comunitats van obrir el dimarts, quan es van detectar aquests possibles casos compatibles, una alerta a escala nacional, i es va avisar a tots els actors clau per a garantir una resposta ràpida, oportuna i coordinada.
La Direcció General de Salut Pública està a l’espera del resultat de les proves de laboratori i avaluant el paper de la vacuna de la verola per al control de la transmissió, així com l’ús d’antivirals de ser necessaris.
“Estem treballant amb totes les hipòtesis possibles i quan tinguem informació una mica més sòlida ja s’explicarà i es donaran les dades necessàries”, ha apuntat als periodistes en un acte a València.
Es tracta d’una malaltia que es transferia dels micos als humans i que, en general, entre humans presenta una transmissió molt baixa. Però en els últims brots sí s’han detectat fins a terceres i quartes generacions de contagi. Els experts consideren la necessitat d’identificar els casos al Regne Unit i Portugal i veure si es confirmen a Espanya i com evolucionen.
Primers casos detectats a Europa
Els primers casos a Europa van ser notificats diumenge passat pel Regne Unit, que va comunicar quatre confirmats sense antecedent d’història de viatge a zones de risc. L’endemà passat, el 17, Portugal va confirmar tres casos a Lisboa, dos pendents de confirmació i 15 casos més en recerca.
Després d’això, el Sistema d’Alertes i Respostes Primerenca per a les malalties transmissibles de la Comissió Europea va comunicar aquesta alerta, segons ha informat Sanitat, que està en permanent contacte amb el Sistema d’Alertes Europeu per a fer un seguiment global.
La investigadora del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) Margarita del Val ha assenyalat que es tracta de malaltia “raonablement benigna”, però causa “lesions molt grans i cridaneres” en la pell.
“El que cal fer és localitzar l’origen, la transmissió i parar-la com més aviat millor”, ha indicat Del Val als periodistes abans de la seva intervenció en la primera Cimera Internacional sobre Gestió de Pandèmies, organitzada per l’Ajuntament de València.
Per part seva, Jacob Lorenzo-Morales, director de l’Institut de Malalties Tropicals de Canàries ha assenyalat al SMC España, “és poc probable que la verola del mico generi una transmissió important, però cal estar atents, d’aquí ve que s’hagi declarat alerta sanitària. Cal destacar que la majoria dels casos es resolen favorablement, fet que també està ocorrent en els casos detectats en aquests dies”, afegeix l’expert.
El monkeypox és una malaltia zoonòtica viral poc freqüent: els primers casos humans es van identificar a la República Democràtica del Congo en 1970 i el número ha anat augmentant durant l’última dècada en països d’Àfrica occidental i central.
El monkeypox és una malaltia zoonòtica viral poc freqüent: els primers casos humans es van identificar a la República Democràtica del Congo en 1970 i el número ha anat augmentant durant l’última dècada en països d’Àfrica occidental i central.
Fora del continent africà, s’han documentat casos d’infeccions humanes en diferents països, com als EUA, el Regne Unit, Israel i Singapur, sempre associats a un cas importat o a contacte amb animals importats.
Aquesta malaltia zoonòtica no es considera particularment contagiosa entre persones. El quadre clínic inicial sol incloure febre, mal de cap, dolors musculars, linfadenopatías i cansament
La verola del mico no es considera particularment contagiosa entre persones i, en general, la transmissió de persona a persona és limitada.
El quadre clínic inicial sol incloure febre, mal de cap, dolors musculars, linfadenopatías i cansament; uns dies després de l’aparició de la febre es desenvolupa un exantema, que sovint comença en la cara i després s’estén a altres parts del cos. Sol produir una malaltia autolimitada i la majoria de les persones es recuperen en diverses setmanes, encara que en alguns casos pot produir-se una malaltia greu.
No existeix vacuna
No hi ha vacuna o teràpia específica disponible. El tractament és simptomàtic i de suport, inclosa la prevenció i tractament d’infeccions bacterianes secundàries. En un text explicatiu sobre la malaltia, el SMC Espanya indica que existeixen dos ceps: la d’Àfrica Occidental i la de Congo. La primera és la que s’ha detectat en els casos britànics, el primer dels quals havia viatjat a Nigèria. És la versió menys letal, amb una mortalitat d’entorn de l’1%. El cep de Congo té una mortalitat de fins al 10% i probablement es transmet millor.
La letalitat per cas varia entre el 0 i l’11% en la població general, però és major en nens petits i es creu que la població més jove, no vacunada contra la verola, pot ser més susceptible.
Font: SINC
(141)