Protecció Civil de la Generalitat reparteix 4.000 fulletons explicant el risc d’allaus i consells d’autoprotecció en 38 municipis
Protecció Civil de la Generalitat (Departament d’Interior) ha començat a distribuir 3.900 quadríptics informatius sobre el perill d’allaus i amb consells d’autoprotecció entre un centenar d’institucions i organismes: ajuntaments, consells comarcals, oficines de turisme i estacions d’esquí del Pirineu i prepirineu català.En total s’han repartit 3.500 quadríptics en català i 400 en aranès, els quals s’han repartit entre 38 municipis del Pirineu i Prepirineu (tots els que estan obligats segons el Pla ALLAUCAT a redactar el Pla municipal per risc d’allaus); 8 consells comarcals (Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès i Solsonès) i el Conselh Generau d’Aran; 35 oficines de turisme i 16 estacions d’esquí alpí i d’esquí de fons.
Els 38 municipis als quals s’han enviat els fulletons perquè els distribueixin són: Josa i Tuixén i La Vansa i Fórnols (Alt Urgell); el Pont de Suert, la Vall de Boí i Vilaller (Alta Ribagorça); Bagà, Castellar de n’Hug, Gósol, Guardiola de Berguedà i Saldes (Berguedà); Alp, Das i Meranges (Cerdanya); La Torre de Cabdella (Pallars Jussà); Alins, Alt Àneu, Espot, Farrera, La Guingueta d’Àneu, Lladorre, Llavorsí, Rialp, Soriguera i Sort (Pallars Sobirà); Queralbs, Ribes de Freser, Setcases i Toses (Ripollès); La Coma i la Pedra, Guixers i Odèn (Solsonès); Arres, Es Bòrdes, Bossòst, Canejan, Les, Naut Aran i Vielha e Mijaran (Val d’Aran).
A banda de municipis, consells comarcals i al Conselh d’Aran, els quadrítpics també s’han distribuït entre el grup de muntanya del cos de Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat i Agents Rurals; la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), entre altres.
El quadríptic conté la informació completa sobre l’escala europea de perill d’allaus (1 feble; 2 moderat; 3 marcat; 4 fort i 5 molt fort); les possibles conseqüències i recomanacions que van associades a cada nivell de perill; uns consells per a la pràctica d’esports de muntanya en zones no controlades; i, finalment, consells en cas de situació d’Alerta per perill d’allaus 5 (molt fort). A més, inclou adreces web d’interès.
Tot i que enguany no està sent una campanya gaire bona pel que fa a la pràctica de l’esquí, sempre és bo recordar els principals consells en cas de fortes nevades i el risc d’allaus.
Algunes de les principals recomanacions són:
– Portar sempre al damunt el material bàsic de seguretat (detector de víctimes d’allaus-DVA, pala i sonda) i entrenar-se a utilitzar-lo.
– Adaptar sempre l’activitat a les condicions de la neu, als coneixements i experiència.
– Recordar que el major nombre d’accidents s’enregistren amb un nivell de perill d’allaus 3, Marcat.
– Una allau pot ser mortal fins i tot en un nivell de perill d’allaus 1, Feble.
– El vent, la neu, el sol i la pluja són els desencadenants principals d’allaus naturals, però el 90% dels accidents es donen en allaus desencadenades pels mateixos implicats.
– En cas de ser sorpresos per una allau, cal intentar sortir-ne en direcció diagonal i descendent cap a l’exterior.
– En cas d’accident per allau no s’ha de perdre la calma i rescatar els companys. Els primers 20 minuts són vitals per trobar-los amb vida. Cal trucar al telèfon 112 i procurar donar-los indicacions tan precises com sigui possible del lloc on sou. En aquest sentit és molt recomanable instal·lar-se l’app MY112, que geolocalitza automàticament la trucada.
Els fulletons s’han editat amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i del Conselh Generau d’Aran.
Durant el 2015, el Centre d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil va activar el pla Allaucat en dues ocasions (l’1 de febrer i el 25 de febrer) per perill d’allaus MOLT FORT (5 sobre 5); i va posar el pla en situació de prealerta en 6 ocasions (1 al gener; 3 al febrer i 2 al març).
Aquest 2016 el pla Allaucat no s’ha activat ni s’ha posat en prealerta cap dia, ja que el risc d’allaus no ha passat de 3 (MARCAT) ni tampoc hi ha hagut cap allau destacada.
Es poden consultar els consells davant les allaus i saber si la situació és de perill al twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat.
(69)