Consells i propostes per gaudir del Carnaval.
Per damunt de qualsevol altra consideració, el Carnaval o Carnestoltes és la festa per excel·lència. És un estat excepcional, un capgirament de l’ordre que, a Catalunya, se celebra set setmanes després de la primera lluna plena passat el solstici d’hivern, just quan els dies es fan més llargs.
L’origen del Carnaval rau en el paganisme romà, que celebrava a l’hivern festes d’inversió i transgressió, com les ‘lupercalia’ i ‘saturnalia’, amb elements que han sobreviscut fins a l’actualitat. Per exemple, la inversió de papers socials -amos i esclaus-, les disfresses i l’embriaguesa. Més endavant, amb l’adopció del Cristianimse, es va convertir en un temps de disbauxa, un lapse de permissivitat que s’oposava a la repressió dels instints i la severa formalitat litúrgica, just a les portes de la Quaresma.
La festa, en el simbolisme més antic, reuneix rituals de soroll i foc per despertar la natura i per propiciar-ne la fertilitat. Algunes d’aquestes pràctiques sagrades han perviscut en la forma. És el cas, per exemple, de les màscares que colpegen el terra, dels dimonis que empaiten les noies, dels personatges amb banyes de boc i de les pells i esquelles en els carnavals de muntanya.
Avui dia, el Carnaval s’ha convertit en una festa popular de caràcter lúdic al voltant del rei Carnestoltes. L’actual tradició inclou la màscara, la música i el ball, l’ocupació dels carrers, el menjar abundant i el beure, la provocació als espectadors i la sàtira.
L’origen de les rues
La festa, tal com la coneixem, va prendre forma a finals del segle XIX i principis del segle XX. Barcelona, Reus o Vilanova i la Geltrú són exemples de ciutats on es viuen aquests grans carnavals urbans vuitcentistes i de començament del segle XX, però és un model que arriba a tot el territori. A l’Arxiu Nacional de Catalunya es poden consultar fons documentals on es veu com se celebrava el Carnaval a principis del segle XX.
45.000 places addicionals en els trens de Rodalies
Entre Barcelona i Sitges Renfe incorpora 36 circulacions especials en doble composició entre el dissabte 25 i el dimecres 1 de març. El servei de la línia R3 també es reforçarà amb la circulació de dos trens especials el diumenge 26 a primera hora del matí entre Torelló i Vic. Les matinades de dilluns i dimecres el servei de la línia R2 entre Sitges i Barcelona s’iniciarà a les 01.29 hores de la matinada.
Consells generals de seguretat
Recomanacions per a la compra de disfresses, màscares i cosmètics
L’Agència Catalana del Consum recomana a les persones consumidores i usuàries que segueixin diversos consells que afecten a les disfresses, especialment les que són per als nens, al marcatge de la Unió Europea, a les màscares, i als cosmètics.
Prevenció dels accidents en la preparació de les carrosses
Consells per evitar situacions de risc a l’hora de preparar les carrosses de carnaval, ja que sovint són tractors, porten instal·lacions de llum, material que no és ignífug i recipients de líquids inflamables, com gasolina. Cal que els vehicles disposin d’assegurança, que els revisi un electricista, que portin extintors…
(44)