
Figueres reobrirà progressivament les fonts ornamentals i mantindrà l’estalvi d’aigua en la neteja virària i el reg

Figueres ha reduït el consum d’aigua en 44 litres menys per persona i dia des de l’abril de 2023, mantenint sempre el consum per sota del límit màxim de les restriccions · Es mantindrà la neteja i el reg parcial amb aigua freàtica, com a mesures permanents d’estalvi d’aigua en els serveis municipals · Les primeres fonts a tornar a brollar seran la Font Lluminosa i la de la plaça de la Palmera, la resta de fonts, es reobriran progressivament sota criteris de prudència i contenció · Es demana responsabilitat a la ciutadania en aquest aixecament de restriccions per sequera, i que es continuï tenint present la necessitat d’estalvi d’aigua
Després de l’anunci de la Generalitat de Catalunya, en el que es decreta situació de normalitat per sequera a tots els municipis depenent de l’Embassament Darnius Boadella, l’Ajuntament de Figueres va reunir ahir a la Comissió de seguiment del Pla de Sequera, format per tècnics municipals, FISERSA, i les regidores de Serveis Urbans i Medi Ambient, per acordar les mesures a prendre després de 2 anys de restriccions per sequera a la ciutat, des de l’abril de 2023.
En primer lloc, es demana prudència i contenció a la ciutadania, en aquests dos anys s’ha aconseguit reduïr el consum d’aigua per persona i dia, de 217 litres l’abril de 2023, a 172 litres l’abril de 2025, una reducció més que significativa i que és exemple del compromís de la ciutat i dels figuerencs amb la gestió de l’aigua.
FONTS ORNAMENTALS
Les fonts ornamentals i estanys dels parcs públics de la ciutat, es reobriran parcial i progressivament, primer realitzant els protocols establerts i les proves prèvies per garantir la correcta reobertura d’aquestes. Les primeres fonts que tornaran a brollar a partir de finals de maig seran la Font Lluminosa, i la font de la plaça de la Palmera, que coincideixen amb punts considerats com a refugis climàtics amb l’arribada de la calor. Tot seguit, el Parc de les Aigües, i la resta de fonts es valorarà la seva reobertura amb prudència i contenció.
NETEJA
Es continuarà emprant l’aigua freàtica (no potable) per a la neteja viària, procedent de la mina del Parc de les Aigües i del pou de la Ronda Sud. Pel que fa a el reg automàtic amb aspersors i el de gota a gota, es reobrirà parcialment, per a poder continuar regant gran part de la ciutat amb aigua freàtica, i continuar així amb l’estalvi d’aigua aconseguit fins ara.
SANEJAMENT D’AIGUA
Des d’aquest mes d’abril, s’ha posat en marxa amb l’ACA i FISERSA un projecte pioner a les comarques gironines, per portar l’aigua sanejada de l’EDAR (Estació Depuradora) de Figueres fins a l’entorn de l’assut (presa) de Pont de Molins, amb una canonada de 8,5 quilòmetres. Aquesta canalització servirà per transportar aigua sanejada amb l’objectiu de millorar el cabal del riu Muga i nodrir pous i mines de la zona. El volum aprofitable diari màxim d’aigua se situarà entorn de 7200 m³/dia.
A més de millorar el cabal de la Muga i nodrir l’aqüífer, també s’està treballant en el tractament de regeneració perquè en una segona fase es pugui incorporar aquesta aigua a l’abastament de la ciutat de Figueres, per no dependre exclusivament de l’aigua de l’Embassament de Darnius Boadella. Això es faria a partir de la captació en pous existents o bé, superficialment, des de la presa de Pont de Molins.
DECLARACIONS
La regidora de Medi Ambient, Núria Bartrolich, anuncia aquestes mesures des de la prudència: “En aquests dos anys, hem estat conscients que aquesta sequera ens havia de fer prendre mesures permanents, no només restriccions temporals, i hem fet un gran exercici amb el projecte de sanejament d’aigua, l’ús d’aigua freàtica, i la cerca de nous pous. I amb l’ajuda de la ciutadania s’ha fet una reducció del consum d’aigua exemplar.”. “Reobrir fonts ornamentals ajudarà de cara a l’estiu a millorar la temperatura dels refugis climàtics, i aquesta serà la nostra prioritat en la progressiva reobertura.” “Volem pensar molt bé cada pas i no donar en cap moment el missatge que ara ja podem gastar aigua. Hem donat exemple com a ciutat i en continuarem donant.
(9)