L’Ajuntament de Figueres presenta més de 190 propostes per a les Fires i Festes de la #SantaCreu17
Consistori, entitats, associacions, clubs, empreses i centres privats de la ciutat han treballat conjuntament per organitzar activitats esportives, socials, culturals i festives entre el 28 d’abril i el 7 de maig.
L’Ajuntament de Figueres ha presentat aquest matí el programa de Fires i Festes de la Santa Creu 2017, que enguany amplia el nombre de propostes fins a més de 190. Del 28 d’abril al 7 de maig, la ciutat acollirà activitats esportives, socials, culturals, lúdiques i festives, que han estat organitzades pel consistori juntament amb entitats, associacions, clubs, empreses i privats de la ciutat.
El tret de sortida oficial de la Festa Major de Figueres serà el dissabte 29 d’abril amb el tradicional pregó de fires, que enguany estarà dedicat a Pep Ventura i la sardana, coincidint amb el bicentenari del naixement del músic i compositor figuerenc i amb la celebració de la capitalitat de la sardana. De fet, les activitats sardanistes seran unes de les principals protagonistes de les festes d’enguany.
L’Embarraca’t 2017 es farà el primer i segon cap de setmana de fires més la vígila de Santa Creu (28, 29 i 30 d’abil, i 5 i 6 de maig). En aquesta edició el cartell anirà encapçalat pels grups La Raíz, Oques Grasses, Mojinos Escozíos, Joan Garriga & Galàctic Mariatxis – el nou projecte del líder de Dusminguet i La Troba Kung-Fú -, als quals s’incorporen grups locals com Bananna Beach o The Cuit’s, o propostes d’èxit assegurat com Hotel Cochambre, combinades amb grups com Roba Estesa, guanyadors de l’Enderrock 2017 en la categoria de grup revelació, disc, cançó de folk, i millor disc revelació de la crítica.
Tots els concerts i activitats de l’Embarraca’t són d’entrada gratuïta.
Una de les sensibilitats que enguany vol fer-se especialment visible a l’Embarraca’t (per voluntat de la comissió que el Ple va nomenar a tal efecte però també perquè les entitats adjudicatàries de barraca i el Consell Local de Joventut de Figueres ho han volgut així) és la lluita contra les agressions sexistes. No és que l’Embarraca’t hagi estat històricament un lloc on aquesta problemàtica hagi aflorat, però sí que, essent majoritàriament públic jove a qui s’adreça, es vol aprofitar l’oportunitat de crear consciència i incidir-hi especialment. Amb el lema “Embarracat lliure de sexisme”, es duran a terme diverses accions destinades a reforçar aquesta idea i a donar suport a qualsevol persona que pugui sentir-se víctima d’una agressió. Es preveu que hi hagi missatges en els gots, en xapes que es distribuiran gratuïtament, hi haurà un punt de suport, flyers amb informació sobre com actuar en cas d’agressió, etc.
Enguany, tornarà a haver-hi el punt d’atenció de la Guàrdia Urbana al recinte firal, que tant bona acceptació ha tingut, i es mantindrà el servei de bus nocturn gratuït, que estarà en circulació entre les 22.30 h i les 5.30 h.
El teixit social de la ciutat és clau per a la programació de les fires any rere any. Així, els clubs esportius han organitzat activitats d’esports diversos com els trofeus de Santa Creu i les activitats per als més petits. També hi ha una important participació de les associacions de veïns de la ciutat, que ofereixen diverses activitats als barris. Així mateix, s’espera una participació elevada en el tradicional concurs de creus, que ajuda a estendre la festa per tots els barris figuerencs. Com a novetat, enguany el trenet turístic per visitar les creus participants ampliarà la freqüència d’horaris.
Un any més, l’1 de maig se celebrarà la Fira del Dibuix i de la Pintura a la plaça de Catalunya – que enguany arriba a la seva 57a edició -, una de les propostes que aplegarà més públic al carrer juntament amb la 35a Fira d’Artesania als carrers Caamaño, Monturiol, Nou i plaça d’Ernest Vila, la 35a Fira Mercat a la pujada del Castell, la 42a Fira del Col·leccionisme i la 32a Fira de l’Alimentació a la Rambla.
Quant a fires, també destaca la celebració de la 37 Fira del Llibre Vell, que tindrà lloc el 3 de maig a la plaça Catalunya, amb la lectura del pregó a càrrec de l’escriptor Enric Pujol Casademont; i la 3a Fira del Vi Dolç, que se celebrarà el 6 de maig a la Rambla.
Pel que fa al parc d’atraccions, que com cada any s’instal·la al recinte firal, enguany presenta com a novetat la jornada promocional del 2×1 i, per tant, s’obrirà un dia abans del que és habitual, el dijous 27 d’abril – a partir de les 5 de la tarda -. El parc tancarà el diumenge 7 de maig.
Diverses sales i espais de la ciutat acolliran una dotzena d’exposicions d’àmbits diferents. Destaca, per exemple, la Mostra d’Art Floral, que tindrà lloc, per segon any, a la Casa Nouvilas (carrer Nou, 78), del 29 d’abril al 3 de maig, en horari de 10 del matí a 9 del vespre. Enguany, estarà dedicada a la sardana, i també s’hi celebrarà un concurs de decoració de pastissos i galetes (amb dues categories: fins a 12 anys i adults).
Per tal de fer arribar la programació a més gent, un any més s’instal·laran quatre plafons informatius amb el cartell i el programa a la plaça Catalunya, Ajuntament, Josep Pla i la Rambla. Tampoc faltarà l’aplicació per a mòbils de la Santa Creu 2016, amb informació ampliada de totes les activitats i actes, que com a novetat, també estarà disponible per a Iphones. Així mateix, des de l’Ajuntament també es proposa fer difusió a les xarxes socials dels hashtags #SantaCreu17 i #Figueres, per tal de fer arribar les activitats de les festes a tothom.
El regidor de Cultura Popular i Festes, Quim Felip, assegura que l’enorgulleix que el programa de fires d’enguany amplïi el nombre d’activitats i que estigui farcit de propostes dedicades a la sardana i a Pep Ventura.
El regidor de Fires i Mercats i Joventut, Jordi Masquef, ha destacat el gir social que han volgut donar a l’Embarraca’t d’enguany, en tant que les entitats adjudicatàries de les barraques hauran de destinar els ingressos que obtinguin en projectes de caire social.
L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, explica que, un any més, la programació de les Fires i Festes de la Santa Creu 2017 ha estat possible gràcies al treball en conjunt del teixit social de la ciutat, que mostra el grau d’implicació entre les entitats, associacions, privats i l’Ajuntament.
(68)