El Consell gestionarà 10 actuacions subvencionades pel pla FEDER que generaran 1,8 MEUR d’inversió pública a la comarca
El departament de Governació de la Generalitat ha enviat la resolució provisional de la convocatòria del programa de cofinançament FEDER mitjançant la qual es concedeix al Consell Comarcal de l’Alt Empordà una aportació de 913.512,96 euros per al finançament d’una desena d’actuacions relacionades amb la conservació, foment i desenvolupament del patrimoni cultural i natural de l’Alt Empordà.
Aquesta aportació representa el 50% del cost total de les actuacions, és a dir que en seu conjunt s’executaran 1.827.025,92 euros d’inversió en obra pública en diversos municipis durant els tres propers anys.
El Consell Comarcal va presentar l’any passat una sol·licitud per acollir-se a una de les ajudes fixades en un dels eixos del programa FEDER, concretament les que inclouen actuacions en la conservació del patrimoni cultural dels nuclis antics i el foment del territori. Després de diverses reunions amb els ajuntaments interessats, es va signar un conveni de col·laboració amb els municipis de Colera, Maçanet de Cabrenys, Navata, Portbou, Sant Miquel de Fluvià, Roses, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià i Vilafant pel que fa a actuacions de conservació del patrimoni natural i cultural local.
L’altre actuació, assumida directament pel Consell Comarcal, fa referència a la senyalització dels principals recursos turístics i patrimonials de l’Alt Empordà i compta amb el suport dels ajuntaments d’Agullana, Albanyà, l’Armentera, Bàscara, Boadella i les Escaules, Cabanelles, Cadaqués, Capmany, Colera, Darnius, El Far d’Empordà, El Port de la Selva, Espolla, Fortià, Garriguella, La Jonquera, Lladó, Llers, Maçanet de Cabrenys, Masarac, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Pont de Molins, Portbou, Rabós d’Empordà, Sant Climent Sescebes, Sant Llorenç de Muga, Sant Miquel de Fluvià, Sant Pere Pescador, Terrades, Ventalló, Viladamat, Vilamalla, Vilamaniscle, Vilanant i Vila-sacra.
ACTUACIONS PREVISTES EN OBRA PÚBLICA
Com a activitats vinculades a l’impuls i promoció d’espais d’interès turístic, que afavoreixin la millora de l’experiència turística en els destins litorals, la reducció de les fluctuacions estacionals de la demanda i la integració del conjunt del territori, s’inclouen nou actuacions. El pressupost que figura entre parèntesi és el total del projecte. El 50% el finança el pla FEDER i el 50% restant va a càrrec de cada ajuntament. L’import és sense el 21% de l’IVA perquè el FEDER no subvenciona aquest impost. La relació és la següent:
– Creació del Centre Interpretatiu del Llagut Català i el seu accés al terme municipal de Colera, per donar a conèixer la història del Llagut gràcies a la rehabilitació d’un espai municipal (152.677 euros).
– Condicionament de la connexió entre el carrer Hospital i la Torre Carlina al terme municipal de Maçanet de Cabrenys que connecta el casc antic i l’antiga part emmurallada del poble fins la Torre Carlina, espais de gran interès cultural (57.464,95 euros).
– Millora de la plaça Sant Antoni, senyalització turística i innovació tecnològica al terme municipal de Navata. Les activitats estan emmarcades en una part del recorregut de l’antiga muralla medieval, l’últim tram que precisa intervenció (145.061 euros).
– Recuperació de l’antic camí de la vinya d’en Xirau – Accés al monument Walter Benjamin i espai natural de l’Albera marítima de Portbou que garanteixi un accés controlat, segur, ambientalment integrat i d’interès turístic i cultural (251.393,04 euros).
– Naturalització de l’entorn de la muralla de ponent de la Ciutadella de Roses a través de la creació d’un nou accés a peu i d’un tractament del paisatge que l’envolta (294.283,04 euros).
– Dinamització turística a l’entorn del Monestir de Sant Miquel del Fluvià amb una millora de l’espai d’accés i estada al recinte romànic, eliminant l’accés rodat i altres infraestructures que interfereixen en la percepció visual (63.666,43 euros).
– Millora del carrer del Mar, eix de connexió del nucli antic de Sant Pere Pescador amb l’entorn del riu Fluvià i via principal de la població (402.812,86 euros).
-Recuperació del bosc de ribera de la zona de l’illa de l’Albanyà de Torroella de Fluvià, condicionant l’espai pertanyent al patrimoni natural i cultural i enllaçant-lo amb d’altres propers com GR o Itinerànnia (99.000 euros).
– Rehabilitació del Mas en el Castell de Palol Sabaldòria. Subfase planta baixa – Vilafant. Es preveu habilitar diversos espais – d’ús públic, docent i d’investigació – vinculats al patrimoni natural, arquitectònic i arqueològic de l’entorn del riu Manol al Paratge del Castell de Palol (142.167,05 euros).
SENYALITZACIÓ RECURSOS PATRIMONIALS
El projecte que s’executa directament des del Consell Comarcal (amb la mateixa distribució pressupostària) és la digitalització i senyalització dels recursos patrimonials de la comarca i té un import total de 113.625 euros. El seus objectius són posar en valor la diversitat dels recursos turístics, activitats i centres d’interès que ofereix la comarca, l’impuls i promoció d’espais d’interés, que afavoreixin la millora de l’experiència turística en els destins litorals, la reducció de les fluctuacions estacionals de la demanda i la integració del conjunt del territori així com treballar de forma coordinada amb tots els gestors públics de les diferents iniciatives turístiques on l’Alt Empordà hi està implicat.
Dins del primer objectiu es planteja la identificació i integració de tots els recursos d’interès turístic de la comarca, amb el desenvolupament d’una plataforma tecnològica que els ubiqui en el mapa i que permeti visualitzar-ne adequadament els accessos, juntament amb el desplegament de la senyalització sobre el terreny. Aquesta actuació de senyalització turística està enfocada a la millora del patrimoni cultural i natural de la comarca de l’Alt Empordà.
Per desenvolupar el segon objectiu es plantegen tant actuacions d’adequació i millora dels accessos als punts d’interès turístic, com la seva rehabilitació, entenent que aquestes activitats responen a actuacions de rehabilitació d’espais urbans de la comarca de l’Alt Empordà. Finalment hi ha dues partides complementàries per a la coordinació i gestió de totes les actuacions (87.687,50 euros) i per a comunicació, publicitat i informació (17.187,50 euros).
VALORACIÓ INSTITUCIONAL
El president del Consell, Ferran Roquer, considera que “l’execució de tots aquests projectes ens permeten actuar en la millora de la competitivitat de les infraestructures relacionades amb el turisme cultural i natural de l’Alt Empordà. Sempre parlem de desestacionalitzar la temporada, incrementar la qualitat de la nostra oferta turística i sortir del plantejament de sol i platja com a principals reclams de la comarca. En definitiva, totes aquestes obres van adreçades en aquesta línia”.
D’altra banda, Roquer destaca el fet que l’execució de tot el pla “generarà una demanda d’obra pública situada a l’entorn dels dos milions d’euros, fet que incrementarà l’ocupació i generarà activitat econòmica per al conjunt de l’Alt Empordà. Per tot plegat, ens satisfà molt haver aconseguit a l’entorn d’un milió d’euros d’ajudes dels fons FEDER per a la comarca i poder-les destinar al foment del turisme, que és un dels eixos fonamentals de la nostra economia”.
(11)