El projecte “Construcció connectada” té com a objectiu reconvertir aquest àmbit a partir de la innovació i la sostenibilitat. La iniciativa es portarà a terme durant el 2017 i hi participen diferents entitats, institucions i agents d’aquesta branca productiva.
L’Ajuntament de Girona ha creat una nova xarxa amb agents del territori per impulsar el sector de la construcció, centrant-se en la innovació i la sostenibilitat. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme, Glòria Plana Yanes, han presentat aquest matí el projecte, anomenat “Construcció connectada”.
L’objectiu de la iniciativa és fomentar el desenvolupament de la indústria de la construcció sostenible i intel·ligent per propiciar un desenvolupament econòmic que respecti el medi ambient i que situï la ciutat de Girona i el seu entorn com a líders en aquest àmbit. La finalitat és reconvertir i potenciar un sector tradicional a partir de la innovació i la sostenibilitat econòmica, social i ambiental.
L’alcaldessa de Girona ha assenyalat que es tracta “d’una gran aposta i una oportunitat per al territori” i ha destacat el fet que sigui “el propi sector” que vulgui treballar per “desenvolupar el seu àmbit de forma responsable i sostenible”. Marta Madrenas ha enumerat també els tres reptes del projecte: el fet que actualment “el sector estigui debilitat tant econòmicament com reputacionalment”; que es treballi “intensament a la ciutat amb la rehabilitació d’edificis, per prevenir un possible problema a mig termini”, i l’ocupació, en el sentit “de treballar per poder ocupar persones i perfils de nivell formatiu alt, però també preocupar-nos per professionalitzar perfils més baixos de formació a partir de les necessitats pròpies del sector”.
“Construcció connectada” s’ha estructurat amb base a cinc projectes que responen als dos programes de la iniciativa: suport al teixit productiu i suport a l’ocupació. L’apartat de suport al teixit productiu s’estructura amb els projectes Connecta, Observa, Inspira i Social, entesos com a instruments de reconversió d’un sector tradicional mitjançant l’aplicació d’activitats emergents. Pel que fa a l’apartat de suport a l’ocupació, es desenvoluparà amb el projecte Construint talent, centrat en la capacitació en sectors emergents i la potenciació de nous perfils professionals. Dins d’aquest projecte s’han estructurat els subprojectes Talent, Bioteca, Laboratori i Activa, entesos tots quatre com a eines de suport a l’ocupació.
La regidora Glòria Plana Yanes ha subratllat que la voluntat de l’Ajuntament amb la creació d’aquesta xarxa és “articular i connectar els actors per crear sinèrgies i impulsar accions estratègiques conjuntes”, i que a partir d’aquest programa “es pretén donar suport i impuls a un sector durament castigat per la crisi amb l’objectiu de fomentar l’activitat econòmica i crear ocupació de qualitat”, també ha explicat que aquest impuls es vol fer “a través dels àmbits de la rehabilitació, la sostenibilitat, l’eficiència energètica i la domótica com a nou plantejament del que serà la construcció en el futur”.
El projecte es desenvoluparà durant tot l’any 2017 i vincula tots els agents del territori relacionats amb la construcció i la cadena de valor d’aquest àmbit. Concretament, formen part de la xarxa les següents entitats: l’Associació Catalana de Tècnics en Energia, Climatització i Refrigeració (ACTECIR), el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Girona ( APIS Girona), l’Associació Catalana de Construcció Sostenible (ACCS), l’Asociación Española de Domótica e Inmótica (CEDOM), el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Girona, el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), el Col·legi d’Enginyers Tècnics i Industrials de Girona (CETIG), el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, el Gremi d’Instal·ladors de Girona, el Gremi de Promotors i Constructors d’Edificis de Girona, l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITEC), Som Energia SCCL, el Departament d’Arquitectura i Enginyeria – Màster Bioconstrucció de la Universitat de Girona i la Unió d’Empresaris de la Construcció de Girona (UEC).
La proposta ha estat subvencionada pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals 2016. El total del pla d’execució és de 184.573,99 euros, del qual el SOC ha concedit una subvenció del 75% (correspon a 138.430,49 euros). L’Ajuntament es farà càrrec de la resta de l’import.
(15)