
Els treballs arqueològics a la Ciutadella de Roses posen al descobert les restes d’una factoria de salaons d’època romana

La campanya arqueològica de primavera duta a terme per la Càtedra Roses d’Arqueologia a la Ciutadella de Roses han posat al descobert, per sota de les restes de la vila medieval, un conjunt de dipòsits d’època romana que formarien part d’un gran edifici dedicat a la fabricació de salaons de peix. Una troballa que demostra que la Roses romana presentava una importància molt mes gran de la plantejada fins ara. Els treballs realitzats permeten també que, a partir d’ara, els visitants puguin accedir i passejar per l’entramat de carrers de la vila medieval.
Entre els dies 17 de març i 9 de maig s’ha desenvolupat una nova campanya d’excavacions arqueològiques a la vila medieval de Roses, situada a l’interior de la Ciutadella. Els treballs són impulsats des de la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Roses i s’integren dins un projecte de recerca quadriennal aprovat i finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquest matí el director de la càtedra, Marc Bouzas; el director dels treballs arqueològics, Lluís Palahí; i la regidora de Cultura de Roses, Sílvia Ripoll, han presentat els resultats de la campanya.
Més de 4.800 metres quadrats de nous espais visitables
Enguany s’ha treballat amb l’objectiu de completar l’excavació dels dos principals carrers de la vila (carrer Major i carrer Nou) i les illes de cases que se situen al seu entorn. Això permet que a partir d’ara els visitants entrin a la vila medieval pel punt on se situava la porta principal (el portal major) i passegin pels mateixos carres que havien trepitjat els antics habitants de la població. Això permetrà obtenir una experiència molt mes immersiva en la qual, a més, podran veure de ben a prop les restes de les velles edificacions de la vila medieval i de la fortalesa d’època moderna.
Des de l’inici dels treballs a la vila medieval s’ha aconseguit posar a l’abast del públic més de 4.800 metres quadrats de nous espais visitables, fent molt més comprensible l’estructura urbana de la vila medieval i posant en valor la importància patrimonial del monument.
Fàbrica de salaons i útils de bronze i ferro en bon estat de conservació
Per altra banda i per sota de les restes de la vila medieval s’han posat al descobert un conjunt de dipòsits d’època romana que formarien part d’un gran edifici dedicat a la fabricació de salaons de peix. Fa anys que es coneix l’existència d’una petita factoria d’època romana, dedicada a les salaons de peix, situada a l’extrem est del recinte de la Ciutadella, però habitualment es valorava com un edifici aïllat que formaria part d’un petit establiment. La troballa d’enguany demostra que la Roses d’època romana presentava una importància molt més gran de la plantejada fins ara, amb tot un seguit de grans edificis industrials disposats al llarg de la platja i el port, dedicats a l’explotació del mar i els seus productes.
A l’interior d’un dels dipòsits, a més, s’han recuperat tot un seguit de peces de bronze i ferro (olles i trespeus per cuinar, essencialment) en bon estat de conservació, pràcticament sencers.
L’arqueologia s’obre al públic
A nivell social, al llarg dels treballs s’han desenvolupat algunes activitats participatives, que tenien com objectiu apropar a la població no solament els resultats dels treballs arqueològics que s’estan desenvolupant, sinó també la forma en que s’organitza i es desenvolupa la tasca dels arqueòlegs. D’aquesta manera, s’han organitzat dues visites a l’inici i final de la campanya, centrades mostrar com s’organitza el treball de camp i els resultats obtinguts. Durant les excavacions també es van realitzar dues jornades de treball, en les quals un grup de voluntaris van col·laborar en els treballs desenvolupats al laboratori amb els materials recuperats a les excavacions.
Context
Els treball arqueològics de la càtedra es venen desenvolupant des de l’any 2018 i tenen per objectiu avançar en el coneixement històric-arqueològic de la vila medieval de Roses i potenciar els valors de la Ciutadella com espai patrimonial i parc arqueològic, permetent la ràpida integració de les restes descobertes en els circuits de visita de l’esmentat monument.
Des de l’any 2018, es va iniciar una estratègia de treball que té com objectiu final la recuperació i estudi de la trama urbana de la vila medieval de Roses. La zona est de la vila s’estructurava a partir de dos grans carrers nord-sud, que comunicaven la zona del port (al sud) amb el monestir de Santa Maria (al nord). Si els primers anys de treballs varen permetre recuperar la traça cel conegut a la documentació medieval com a “carrer Major” i d’una de les illes de cases que el flanquejaven, els treballs d’enguany han permès recuperar quasi íntegrament la traça del segon carrer que ocupava el sector, conegut a la documentació com a “carrer Nou”, així com bona part de l’illa de cases associada.
La recuperació de tota aquesta trama urbana és important a diferents nivells. Arqueològicament i històricament, l’excavació permet resseguir l’evolució urbana de tot un ampli sector de la vila. A més, la contrastació amb la documentació arxivística permetrà aprofundir en el coneixement dels propietaris de les diverses finques, les seves ocupacions i vida quotidiana, així com el reflex que aquesta activitat deixa en el registre arqueològic.
Els treballs també resulten cabdals en la valorització de la Ciutadella com espai patrimonial, ja que han permès posar a l’abast del públic més de 4.800 metres quadrats de nous espais visitables, fent molt més comprensible l’estructura urbana de la vila medieval. A més la recuperació d’aquests espais, permetrà al visitant visitar la vila tot resseguint els carrers històrics, facilitant una interacció molt més immersiva entre visitant i patrimoni.
A més els treballs també estan ajudant a comprendre la història de la Ciutadella des del moment de creació de la fortalesa moderna i de tot el procés de desestructuració de la vila medieval i l’aprofitament de l’espai pels nous usos militars.
(28)