
Prepara’ts per celebrar Sant Jordi?

Queden pocs dies perquè celebrem la diada de Sant Jordi a Catalunya, sens dubte una data molt significativa per a tots els catalans i catalanes.
La diada de Sant Jordi és més que una jornada festiva per a nosaltres els catalans, ja que té un significat especial, aquest dia celebrem l’amor i l’amistat d’una manera ben bonica amb la tradicional entrega de roses i llibres.
Però sabeu d’on ve la tradició?
És molt difícil posar una data concreta que marqui l’inici de la tradició popular de regalar roses el dia de Sant Jordi. Ha de ser molt antiga, ja que es té constància de la celebració de la Fira de roses per Sant Jordi des del segle XV.
La festa que ara coneixem té el seu origen en l’època de la Diputació del General i està lligada a la noblesa i els estaments dirigents que el dia de Sant Jordi celebraven una missa a la capella del Palau de la Generalitat, on també es feia l’esmentada Fira de roses.
Hi podria haver una relació entre aquesta tradició popular i el simbolisme de l’amor cortès que representa la rosa, tot i que el costum de regalar flors existeix d’abans del Cristianisme i els romans celebraven pels volts del mes d’abril una festa floral dedicada a la deessa Flora.
Tot i que la festa actual manté aquestes dues tradicions medievals: regalar la rosa i visitar la capella del sant, la diada ha anat incorporant més elements i, sobretot, s’ha convertit en una extraordinària expressió de cultura popular.
Dia del llibre
El Dia del Llibre és bastant més recent. Segons algunes fonts, es va celebrar per primera vegada el 7 d’octubre de 1926. La idea original va ser de l’escriptor valencià establert a Barcelona Vicent Clavel Andrés, que ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. Poc després, l’any 1930, es va canviar la data pel 23 d’abril, per commemorar que aquest mateix dia però de l’any 1626, encara que segons diferents calendaris, van morir els escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare. El 23 d’abril també van néixer o morir escriptors universals com Josep Pla (1981), Maurice Druon (1918), K. Laxness (1902), Vladimir Nabokov (1899) o Manuel Mejía Vallejo (1923).
La festa, que coincidia amb Sant Jordi, va arrelar a Catalunya mentre que gairebé va desaparèixer a la resta de l’Estat, on va deixar de celebrar-se a molts indrets o bé es va mantenir de manera residual.
Per Sant Jordi es ven un percentatge força apreciable de la producció literària anual, fet que aprofiten les editorials per presentar-hi les darreres novetats, especialment, les escrites en català.
El 15 de novembre de 1995, en una conferència general que va tenir lloc a París, la festa del 23 d’abril dedicada a la literatura ha estat declarada per la UNESCO “Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor”.
Tradició a Catalunya
Difícil d’entendre per a qui no l’ha viscut mai, la diada de Sant Jordi és una jornada festiva i popular en la qual les parades de llibres, les roses i, sobretot, riuades de gent, prenen els carrers de totes les localitats catalanes. La celebració no pot ser més senzilla: el ritual consisteix a, tot passejant, comprar una rosa, un llibre, o ambdues coses, per regalar a estimats, familiars i amics.
Malgrat no ser festiu, la diada i el passeig obligatori omplen a vessar carrers i places tot convertint la diada en una singular festa nacional que se celebra en un dia laborable.
L’origen d’aquesta festa tan singular la trobem en una barreja de tradicions i costums d’èpoques diferents. Coincideix el fet que Sant Jordi sigui patró de Catalunya (de manera oficial des de l’any 1456, tot i que se’l venerava ben bé des del segle VIII), amb el costum, també medieval, de celebrar una Fira de roses o “dels Enamorats” al Palau de la Generalitat.
A aquestes celebracions més tradicionals s’hi va afegir el Dia del Llibre, instaurat a tot Espanya l’any 1926. La celebració literària va acabar fent mixtura amb les tradicions catalanes tot creant una diada de gran acceptació ciutadana.
(8)