23 municipis de les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès –de l’àmbit de la capçalera del Llobregat- entren en l’escenari d’excepcionalitat per sequera.
La declaració afecta més de 15 mil habitants de Bagà, Borredà, Capolat, Castell de l’Areny, Castellar de n’Hug, Castellar del Riu, Cercs, Fígols, Gisclareny, Gombrèn, Gósol, Guardiola de Berguedà, Guixers, la Coma i la Pedra, la Nou de Berguedà, la Pobla de Lillet, les Llosses, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Sant Llorenç de Morunys, Vallcebre i Vilada.
Vallirana, en emergència
D’altra banda, el municipi de Vallirana al Baix Llobregat entra en l’estat d’emergència (semàfor vermell) a petició del propi ajuntament a causa del baix nivell de les reserves subterrànies. El municipi no està connectat a cap xarxa d’abastament supramunicipal i s’està redactant el projecte per incorporar-lo a la xarxa Ter Llobregat.
La resta d’unitats no pateixen canvis, de manera que hi ha dues zones en situació de normalitat, dues en alerta, 11 en excepcionalitat i tres en emergència.
Poca aigua a la vista
No s’esperen pluges importants a curt termini i el model meteorològic indica que la resta del mes de novembre la precipitació es mantindrà per sota de la mitjana climàtica.
Increment de l’aigua provinent del riu Besòs
La greu i llarga sequera que afecta les conques internes està fent necessària la mobilització de nous recursos hídrics. Per aquest motiu, s’ha posat a licitació la redacció del projecte bàsic per a la construcció de dues plantes potabilitzadores en el tram final del Besòs.
Paral·lelament, l’ACA ja ha començat les obres de perforació de dos pous i tres sondejos d’investigació en el tram final del riu.
Actualització de dades de consum
Les conques internes es divideixen en divuit àmbits a efectes de gestió de l’aigua. Segons les dades del mes de setembre, s’ha produït un augment dels consums en 10 àmbits, un descens en 5 i es mantenen els mateixos consums en tan sols un.
(7)