Lloguer de places de pàrking, trasters i garatges tancats

Home CATALUNYA FESTES Una cinquantena d’activitats per celebrar la Diada de Sant Jordi
Una cinquantena d’activitats per celebrar la Diada de Sant Jordi
0

Una cinquantena d’activitats per celebrar la Diada de Sant Jordi

Més de 140 biblioteques d’arreu de Catalunya han programat activitats amb motiu de la Revetlla de Sant Jordi.

2510a1d9-97aa-4737-86c2-10c975136df2Un gran nombre de museus gestionats pel Departament de Cultura faran jornada de portes obertes amb entrada gratuïta.

Nova York, Londres, Los Angeles i Paris se sumaran a la celebració de la Diada amb iniciatives promogudes per l’Institut Ramon Llull.

El Departament de Cultura se suma a la celebració de la Diada de Sant Jordi amb l’organització de prop d’una cinquantena d’activitats, entre les quals destaquen conferències, presentacions de llibres, jornades de portes obertes a diversos museus, lectures dramatitzades, recitals de música i poesia, brindis i concursos literaris, trobades amb escriptors, tallers de lectura, etc.

Aquestes són les activitats principals que el Departament de Cultura programa per celebrar Sant Jordi:

Revetlla de Sant Jordi

La Revetlla de Sant Jordi és una convocatòria festiva, participativa, amb activitats culturals per a tothom a l’entorn de la lectura i les biblioteques. És un projecte impulsat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura que aquest any arriba a la cinquena edició, es consolida i s’estén ràpidament arreu del territori.

Enguany, més de 140 biblioteques d’arreu de Catalunya han programat més de 200 activitats. La revetlla s’ha programat dos dies abans de Sant Jordi, el 21 d’abril, perquè el 22 és dissabte i moltes biblioteques fan horari reduït. Podreu disposar d’informació detallada de les activitats previstes a les cinc demarcacions del país en l’enllaç següent: http://biblioteques.gencat.cat/ca/el-servei-de-biblioteques/linies-dactivitat/promocio_lectura_cultura/projectes/Revetlla/

A la primera Revetlla de Sant Jordi (2013), hi van participar 124 biblioteques; a la segona (2014), 149; a la tercera (2015), 121, i a l’última (2016), 152. Aquest darrer any, es van organitzar 212 activitats a les quals hi van assistir 7.420 persones.

Portes obertes a la Biblioteca de Catalunya

La Biblioteca de Catalunya (BC) organitza una jornada de portes obertes entre les 10 i les 15 hores amb visites guiades cada 10 minuts. La jornada coincidirà amb les exposicions temporals que l’entitat acull aquests dies: “Revistes humorístiques (1841-1936)” i “100 anys del TBO”. També es faran mostres de fons de la BC (la gravadora Carme Glòria Canal, efemèrides musicals, llibre infantil il·lustrat, novetats de l’Hemeroteca, mostra de Quixots). A més, la Biblioteca de Catalunya també programarà concerts cada mitja hora de pianola a la Sala de Llevant.

Activitats als museus

Molts museus gestionats pel Departament de Cultura a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural faran jornada de portes obertes, amb entrada de franc, amb motiu de Sant Jordi . A més, per a la jornada, la majoria prepara iniciatives especials:

Museu d’Arqueologia de Catalunya – Barcelona

El centre oferirà jornada de portes obertes. També organitzarà l’activitat familiar “Heroi de un dia!”, en què, a través del mite dels 12 treballs d’Hèrcules, els participants hauran de crear el seu propi heroi per deixar constància de les seves proeses en un còmic ells mateixos dibuixaran i pintaran.

Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona

El centre oferirà jornada de portes obertes i també programarà la visita “El burg de Sant Pere de Galligants i els tresors del romànic amagat”. Es tracta d’un itinerari sobre el romànic i l’edat mitjana per l’interior del monestir benedictí de Sant Pere de Galligants, l’església de Sant Nicolau i els carrerons i voltants del burg de Sant Pere. Per primera vegada es visitarà la capella del Sepulcre de l’església de Sant Pere de Galligants, tancada al públic, i només accessible amb aquesta visita guiada.

Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries

El museu programa la visita teatralitzada “Visita romana a Emporiae”, en què Iulia Domitia o Caius Aemilius, antics habitants de l’Emporiae romana del segle I dC mostren com era la seva ciutat, com es vivia, com eren les cases, carrers, places, mercats i temples. Es tracta d’una visita pensada per a tota la família per conèixer la història de l’antiga ciutat d’Empúries.

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT)

El museu oferirà jornada de portes obertes a totes les seves seus, que es podran visitar de 10 a 14 hores. A més, oferirà l’activitat familiar “Perseu, el Sant Jordi grec” dins del programa “Vine al Museu en família! Pots fer una gran descoberta!” pensada especialment per a la Diada de Sant Jordi. La iniciativa proposa una activitat entorn del paral·lelisme entre la llegenda de Sant Jordi i el mite de Perseu i Andròmeda –representat en el conegut mosaic de la Medusa procedent de Tàrraco– que permetrà conèixer històries d’herois, de belles donzelles i de lluites contra els monstres, relacionades amb el nostre patrimoni i amb l’antiguitat clàssica. L’activitat acaba amb l’elaboració d’una rosa amb la tècnica del mosaic.

A més a més, aquest any, a Centcelles dissabte 22, a les 12 hores, es realitzarà un recital de l’Associació literària de Constantí organitzat per l’Ajuntament de Constantí.

Museu d’Història de Catalunya

El museu ofereix jornada de portes obertes de 10 a 14.30 hores. El museu també programa l’activitat familiar “Fem un retaule”, en què, passejant pel museu, es podrà fer la descoberta de les ciutats medievals en el seu moment de creixement i de la construcció de les esglésies gòtiques. Pel camí, serà possible visitar el taller d’un artesà i, per celebrar entre tots aquesta diada, aprendre a fer un retaule amb la llegenda de Sant Jordi.

mNACTEC

El Museu oferirà portes obertes de 10 a 14.30 hores. A més, programarà l’espectacle infantil “El rei que s’avorria”, basat en la història d’un rei que tenia de tot, però que s’avorria. És una activitat recomanada a partir de 4 anys

Museu d’Art de Girona (md’A)

El museu segueix amb la tradició d’oferir un espectacle de carrer a les escoles d’infantil i primària de Girona i convida als més menuts a gaudir de la festa de Sant Jordi a les escales de la Pujada de Sant Martí de Girona. Es tracta d’una cita anual per als petits i alguns més grans: “Per Sant Jordi, el Museu d’Art surt al carrer”, un espectacle infantil per a escolars.

I el mateix dia de Sant Jordi programarà la iniciativa “Per Sant Jordi, visita el Museu!”, amb entrada reduïda i descomptes, en què tots els que s’atansin a visitar el Museu d’Art o l’antiga Farmàcia de Santa Caterina durant la Diada podran gaudir d’entrada reduïda i d’un 15% de descompte en totes les publicacions i edicions publicades pel Museu d’Art.

Cultura Popular

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, el Centre de Documentació de Cultura Popular oferirà als seus usuaris la tradicional oferta de llibres provinents de duplicats de fons.
A més, en el marc del Dia Internacional del Llibre, el Centre de Documentació s’afegeix a la iniciativa de Bookcrossing (en català, passallibres), promoguda conjuntament amb més de 42 biblioteques. El “passallibres” consisteix a deixar llibres en llocs públics per tal que altres els recullin, els llegeixin i els tornin a deixar fomentant així l’hàbit de lectura i compartint els diferents àmbits de coneixement de les biblioteques que hi participen.

Sant Jordi i llengua

Karaoke “Agafaelmicro.cat”
Aquest Sant Jordi, tothom qui ho vulgui podrà participar en el karaoke en català “Agafaelmicro.cat” que hi haurà a l’estand de Betevé, a la plaça de Catalunya de Barcelona, de 17 a 19 hores. L’activitat s’emmarca en les activitats que Betevé ha programat durant tot el dia de Sant Jordi. “Agafaelmicro.cat” és una iniciativa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, desenvolupada pel Grup Enderrock, que ha produït 20 videoclips inèdits de cançons en català i les recreacions de les músiques originals. Els vídeos estan disponibles al portal Llengua catalana. “Agafa el micro.cat” té com a objectiu ampliar l’oferta de continguts en català en espais de lleure i oci.

Concurs “Per Sant Jordi, clava-la amb l’Optimot!”

En les dates prèvies a Sant Jordi, el servei de consultes Optimot va llençar a Twitter el concurs “Per Sant Jordi, clava-la amb l’Optimot!”. S’ha proposat als seguidors de l’@optimotcat que enviïn garrotuits, és a dir, garrotins —que són estrofes de quatre versos de set síl·labes, pròpies de la cançó improvisada— en un tuit de com a màxim 140 caràcters, i amb l’etiqueta #StJordiÒptim. El garrotuit, a més, ha de tenir relació amb la Diada de Sant Jordi i incloure un mot o expressió amb canvi de grafia segons l’Ortografia catalana que ha publicat l’IEC. El termini de participació es va acabar el 18 d’abril i el lliurament de premis es farà la setmana següent de Sant Jordi.

TermJordi17

El TERMCAT organitza l’activitat TermJordi17, en què destaca terminologia que es pot trobar en textos literaris. Ha seleccionat uns quants fragments literaris en què es pot localitzar algun terme especialitzat, com ara trifori, desfibril·lador, sami, elongació…, en textos d’autors com són Prudenci Bertrana, Joan Sales, Joan F. Mira, Empar Moliner, etc. L’acció es difon especialment per mitjà de Twitter i Facebook. En la primera de les piulades també es convida els seguidors a fer arribar propostes d’altres fragments literaris en què es pugui localitzar algun terme ben especialitzat.

El CPNL difon la lectura i els autors catalans

El mes d’abril és el període de l’any en què el Consorci per a la Normalització Linguïstica (CPNL) promou més activitats vinculades amb la llengua, la cultura i les tradicions catalanes. Des de començaments de mes, els centres de normalització lingüística organitzen i participen en 70 activitats a 46 poblacions de Catalunya. La major part dels actes té la col·laboració d’ajuntaments, consells comarcals, biblioteques, ràdios, museus, escoles i entitats culturals del territori.

D’entre les activitats d’enguany, destaquen la campanya “A l’abril cada paraula val per mil” als CNL de Barcelona, l’Hospitalet, L’Heura, Vallès Occidental 3, Osona, Montserrat i Sabadell; la campanya “Mots i flors”, al CNL de Girona (Girona i Palamós); l’organització de la 32a Fira del Llibre en Català a Molins de Rei; el Gran Dictat Popular de Sant Jordi a Olot; els concursos XIX Jocs Florals d’Esparreguera 2017 del CNL Ca n’Ametller; el T’estimo… No t’estimo! del CNL de Tarragona, que és un concurs de microrelats d’amor i desamor, i el XXIX Concurs de Prosa i Poesia en Català Sant Jordi 2017 a Sant Just Desvern.

Institució de les Lletres Catalanes

Les activitats de la Institució de les Lletres Catalanes relacionades amb Sant Jordi es concentren en tres programes i en una edició especial de postals literàries:

Lletres al Parlament

És una lectura de textos al Parlament per celebrar la Diada de Sant Jordi i commemorar l’efemèride d’una obra o d’un escriptor. Els lectors són càrrecs institucionals i representants de la societat civil. L’any 2005, dins dels actes per l’Any del Llibre i la Lectura que va organitzar la ILC es va fer la primera de les lectures al Parlament que, des de llavors s’organitza cada any per commemorar el centenari de la publicació d’alguna obra o del naixement d’algun autor cabdal de la literatura catalana. Enguany, l’acte és divendres 21 d’abril a les 11 hores, davant l’edifici del Parlament de Catalunya. Aquesta vegada s’ha obert al públic en general i es farà una lectura viva davant l’edifici del Parlament. Es llegiran fragments de Memòries d’Aurora Bertrana i de La poesia d’Antònia Vicens.

Lletres als Ferrocarrils

És un programa que aplega el conjunt d’iniciatives proposades en col·laboració amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. La voluntat principal és dur a terme activitats per fer visible els autors de parla catalana i la seva obra en el màxim d’espais possibles lligats amb la quotidianitat de les persones. Enguany, i coincidint amb el Dia de Sant Jordi, es batejaran dos trens més amb els noms de Prudenci i Aurora Bertrana, per una banda, i Josep Palau i Fabre, per l’altra. En el marc del programa, set trens ja circulen amb noms d’escriptors de la literatura catalana.

El bateig es farà diumenge 23 d’abril a les 11 hores a les andanes de FGC de plaça Catalunya. Hi assistiran el conseller Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i la directora de la Institució de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs. També hi assistiran el comissari de l’Any Palau, Manel Guerrero; el comissari de l’Any Bertrana, Oriol Ponsatí-Murlà, i Tomàs Nofre, membre del Patronat de la Fundació Palau.

Lletres, al Camp!

És un programa de promoció de les lletres catalanes en l’àmbit esportiu per acostar la literatura a altres espais, a espais ‘no previstos’, al voltant de la Diada de Sant Jordi. Onze autors i autores reconeguts i reconegudes amb diferents premis literaris formen l’onze titular de les lletres catalanes i són rebuts pel president del FC Barcelona a la llotja del Camp Nou, acompanyats pel conseller de Cultura i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Enguany es va celebrar el 15 d’abril en el decurs del partit entre el FC Barcelona i la Real Societat. El grup d’autors són convidats a veure el partit des de la Llotja d’honor de l’estadi i obsequien al president amb un exemplar dedicat de la seva obra i també en cedeixen un exemplar de cada llibre per a la biblioteca de la Masia del FC Barcelona. Paral·lelament als accessos del Camp Nou es distribueixen més de 20.000 punts de llibre editats especialment per a l’ocasió i que apleguen frases d’aquests onze autors i autores al voltant del món del futbol, el Barça i la literatura. Mentre dura el partit es projecten les frases dels autors en el marcador de l’estadi. Els autors convidats enguany han estat: Alejandro Palomas, Anna Manso, Salvador Macip, Gisela Pou, Ricard Ruiz Garzón, Maite Carranza, Joan Antoni Martín Piñol, Halil Bárcena, Mariona Cabassa, Bel Olid, Mercè Canals, Jaume Cela i Carles Cano.

Edició especial de 20 postals literàries amb citacions sobre l’amor

La Institució de les Lletres Catalanes edita una sèrie especial de les postals literàries, amb citacions referides a l’amor, que han sortit a la venda i que es poden comprar a través del portal de la llibreria de la Generalitat i a les llibreries. És un conjunt de 20 postals amb frases d’autors catalans de totes les èpoques que tenen en comú parlar sobre l’amor.

Arxius

En molts arxius comarcals, des de fa dies, s’estan programant tot un seguit d’iniciatives relacionades amb els llibres i la lectura. Les següents encara s’han de celebrar:

AC Baix Penedès

– Dijous 20 d’abril, a les 19 hores, a la Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell, es presenta el llibre Ramon Ramon i Vidales, una mirada vilatana (El Vendrell, 1857-1916). Estudi del llegat de la família Ramon a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès”, de Neus Oliveras Samitier. És una obra editada pel Departament de Cultura, el Consell Comarcal del Baix Penedès i la Impremta Ramon. La presentació anirà a càrrec de Jordi Quintana, professor de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona.

– Diumenge 23 d’abril, a les 9 hores, a l’Hort d’Iglésies de la Selva del Camp, es presenta l’exposició “La sardana al

Vendrell. Dels orígens a la difusió internacional d’un símbol. 70è aniversari dels Dansaires del Penedès”, organitzada per l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, els Dansaires del Penedès i l’Ajuntament de la Selva del Camp. Es podrà visitar fins al 7 de maig.

AC Conca de Barberà

– Dilluns 24 d’abril, a les 20 hores, a la sala d’actes del Museu Comarcal tindrà lloc la conferència: “Castells i muralles com a elements de defensa”.

AC Maresme

– Dissabte 22 Abril, a les 10.30 hores, al Casal de Cultura de la plaça del poble de Sant Vicenç de Montalt, s’inaugurarà l’exposició de documents significatius i curiosos del fons municipal de Sant Vicenç de Montalt conservats a l’Arxiu Comarcal del Maresme.

– Dijous 27 abril, a les 20 hores, al Centre Parroquial d’Argentona, es presentarà la digitalització i posada en línia de la revista el Crit del Centre Parroquial d’Argentona.

AC Ripollès

– Dissabte 22 d’abril, a les 18 hores, a l’Arxiu Comarcal del Ripollès, es presentarà el llibre Ripoll. Desaparegut, d’Antoni Llagostera.

Activitats arreu del món

Un any més, països d’arreu del món se sumaran a la celebració de la Diada de Sant Jordi, en la majoria de casos de la mà d’iniciatives promogudes per l’Institut Ramon Llull.

Nova York (Estats Units).

Diversos actes dins el programa ‘Sant Jordi in New York: Dragons & Books & Roses Festival’, organitzat per The Farragut Fund for Catalan Culture in the US i el Catalan Institute of America, amb el suport de Diplocat i l’IRL.

– 17 d’abril. Conversa entre els escriptors Sebastià Alzamora i Ed Lin. Sebastià Alzamora, autor de Crim de sang (publicat en anglès per Soho Books amb traducció de Martha Tennent i Maruza Relaño), conversarà amb l’escriptor americà d’origen taiwanès Ed Lin al McNally Jacksoon Café.

– 18 d’abril. ‘Beauty and the Beast’, conversa sobre llegendes al Deutsches Haus. Els professors Maria Tatar (Harvard) i Christopher Wood (NYU) oferiran la xerrada ‘Beauty and the Beast: Classic Tales About Animal Brides and Grooms from Around the World’.

– 19 d’abril. Nit de poesia catalana amb Maria Cabrera. Maria Cabrera, guanyadora del Premi Carles Riba 2016 per La ciutat cansada, protagonitzarà una lectura de la seva obra poètica al costat de la traductora Mary Ann Newman, que continuarà amb un debat sobre literatura i traducció moderat per l’escriptor i traductor Adrian Nathan West,. L’acte tindrà lloc al centre El Born NY i ha estat impulsat per Word Without Borders, que aquest mes d’abril publica un monogràfic sobre literatura catalana.

– 20 d’abril. Nit de traducció amb Mara Faye Lethem i Mary Ann Newman. Les dues traductores parlaran sobre la seva feina a la llibreria Shakespeare&Co, en una conversa moderada per Sal Robinson.

– 21 d’abril. ‘Tell me a Dragon’ a la Queens Library. Programa infantil sobre la llegenda de sant Jordi a la Queens Library. A la Maison Française, lectura de Poems of Love and Struggle, d’Abdellatif Laâbi, amb el traductor Donald Nicholson-Smith i el profesor de Yale Robyn Creswell.

– 22 d’abril. Programes infantils i debats literaris. Word Up Community Book Shop, Sugar Hill Children’s Museum of Art & Storytelling, Sister’s Uptown Bookstore, Deutsches Haus, Red Rook KGB.

– 23 d’abril. Celebració de Sant Jordi a llibreries de Nova York. Diferents programes d’activitats a les llibreries Housing Works, McNally Jackson, Bluestockings, Logos Bookstore, Shakespeare&Co i Rizzoli Bookstore.

Londres (Regne Unit)

23 d’abril. Sant Jordi al Borough Market. Ric programa cultural, amb actuacions del London Catalan Choir i els Castellers de Londres, i representacions de la llegenda de sant Jordi i el drac. L’escriptora Teresa Solana (Premi Roc Boronat 2017) signarà llibres i la Delegació del Govern a Londres celebrarà l’entrega de premis dels jocs florals. Com cada any, Newman Bookshop i l’IRL han organitzat una parada de llibres amb algunes de les traduccions angleses més destacades de literatura catalana.

Georgetown (Estats Units)

24 d’abril. Sant Jordi a la Universitat de Georgetown. Conversa amb l’escriptor Jaume Subirana, The landscape of literature in Catalan today; presentació del llibre 1.3 Billion: A Football Revolution in the Making, de Shiv Jhangiani; projecció de la pel·lícula Segon origen, de Carles Porta; dinar tradicional català, venda de roses i intercanvi de llibres a la universitat.

Los Angeles (Estats Units)

24-25 d’abril. La Universitat de Califòrnia Los Angeles acull la conferència ‘Of Books and Roses: First California Symposium on Catalan Studies’ que vol ser un punt de referència per als estudiosos que treballen en qualsevol camp d’estudis catalans. Vint presentadors dels Estats Units, Catalunya i València compartiran les seves investigacions més recents en temes que van des de la representació literària de la Barcelona urbana als canvis fonètics del català. El primer dia del simposi s’oferiran llibres i roses per celebrar la Diada de Sant Jordi.

París (França)

28 d’abril. Lectura bilingüe de les ‘Elegies de Bierville’ de Carles Riba. En ocasió de la primera traducció al francès de les Elegies de Bierville de Carles Riba, publicades per l’editorial Arfuyen amb traducció de Jean-Claude Morera, el Forum 104 de París acollirà una lectura bilingüe amb Jean-Claude Morera i Marie-Luce Barthélémy, acompanyats per Sophie Rudent al violoncel. En col·laboració amb la Delegació del Govern de Catalunya a França i Suïssa i l’IRL.

(92)

guiaderoses

Us de cookies

Aquest lloc web fa servir cookies. Si continúa navegant esta donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies