Lloguer de places de pàrking, trasters i garatges tancats

Home CATALUNYA CAP DE SETMANA Propostes pel Cap de setmana
Propostes pel Cap de setmana
0

Propostes pel Cap de setmana

Aquest cap de setmana se celebra la Candelera, una data molt arrelada a la geografia catalana. Durant els propers dies, diverses localitats celebren fires en el seu honor. Diu la dita, que si la Candelera riu, l’hivern és viu, i si la candelera plora, l’hivern és fora, és a dir, que si surt el sol, l’hivern encara s’estendrà sis setmanes més, i si no surt el sol, s’acabarà el clima hivernal. Aquesta tradició també la trobem a altres països, com els Estats Units i el Canadà, que celebren el dia de la marmota Phil també el 2 de febrer, un mètode folklòric usat pels grangers per predir la fi de l’hivern en base a si l’animal surt d’hivernar.

I per als amants de la disbauxa, comencen les celebracions de Carnaval a tot el territori, tot i que la festa grossa no serà fins a la propera setmana. I si parlem de tradicions, no oblideu la festa dels Traginers a Balsareny, o la Festa del Brut i la Bruta a Torà.

Però si el que realment us apassiona és el cinema i la literatura, aquest cap de setmana esteu de sort, perquè coincideixen dos esdeveniments: BCNegra i el Saló del cinema i de les sèries. La primera està dedicada a la literatura de gènere negre i comptarà amb la presència de James Ellroy, mentre que la segona es fixa en les sèries i les pel·lícules més estimades pel públic. A banda, també se celebren diverses exposicions i la Filmoteca de Catalunya dedica una retrospectiva a Ken Loach.

Bon cap de setmana!

Cartell

Programació

Festes de la Candelera

El 2 de febrer se celebra la Candelera, una fita que es commemora a diverses localitats de Catalunya, com Molins de Rei, la Pobla de Claramunt, l’Ametlla de Mar o Calafell.

 

  • Molins de Rei: Celebra la 1678a edició de la Fira de la Candelera del 2 al 4 de febrer, que des del desembre de 2002 és una festa tradicional d’interès nacional. És una fira amb la gastronomia com a protagonista, amb sopars, fires de vins i campanyes de sensibilització contra el malbaratament alimentari.
  • La Pobla de Claramunt: Del 2 al 4 de febrer, la localitat s’omple d’actes en honor a la Mare de Déu, com misses, mostres, tallers, mercat de productes artesanals i mostres d’oficis.
  • L’Ametlla de Mar: La festa major de la localitat se celebra en honor de la Candelera, amb gran devoció per la patrona, que es mostra en una processó el vespre de cada 2 de febrer, on els caleros li reten homenatge amb atxes enceses. Però no només és una festa religiosa, també hi està molt present la gastronomia, amb els dolços autòctons, els corassons; la música i els capgrossos, anomenats nanos.
  • Calafell: La Festa major petita o d’hivern està dedicada a la Mare de déu de la Cova, una advocació venerada al Castell de la Santa creu i que es festeja el mateix dia que la Candelera. El programa inclou tast de vins, xocolatada, gegants, sessions dobles de cinema, missa i activitats folklòriques.

Arriba el Carnaval!

Tot i que no serà fins a la propera setmana que les celebracions de carnaval arriben a tota la geografia catalana de forma unànim, aquests dies ja podeu gaudir d’un tastet a moltes localitats, com Banyoles, Ulldecona, Pals, Solsona, Llavaneres, Roses, Palamós, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Tarragona, Sant Feliu de Guíxols… No us perdeu tots els actes

Festa dels Traginers (Balsareny)

De l’1 al 4 de febrer, Balsareny està de festa grossa, ja que torna la festa dels Traginers, amb la tradicional desfilada de cavalleries, la benedicció dels animals a la plaça de l’església i les ballades populars a la tarda. Tot i que abans es feia el 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat, patró gremial de traginers i carreters, ara se celebra el diumenge abans de carnaval. Enguany se celebra el 75è aniversari de la represa de la festa. Consulteu el programa per conèixer totes les activitats que s’hi celebren, que en són moltes.

Festa del Brut i la Bruta (Torà)

Aquesta festa es basa en la festa de la Llordera, una dansa d’origen pagà que se celebra el matí del dijous gras. La dansa consisteix en un ball entre el Bonic i la Bonica, al so del violí, seguits de dos donzells que ballen fent mofa, el Brut i la Bruta, perquè van bruts, ell de calderer, i ella amb caputxa i cànem a les mans.  La dansa es va aturar el 1936 en esclatar al Guerra Civil espanyola, i es va eempendre el 1990 amb una variació de la data, en lloc de fer-se el dijous llarder, se celebra el dissabte de la setmana anterior al carnaval, que és aquesta. Actualment, la festa se centrar en els gegants, el Brut, de Torà, que és la imatge caricaturesca d’en Pep de Cal Jovans, i la Bruta, que s’assembla a la vilatana Maria de Cal Sala. També hi podeu trobar al Bonic, que és el padrí de casament del Brut i la Bruta, i la Bonica, la seva promesa. Consulteu el programa d’activitats del cap de setmana.

Festes de Sant Blai

El 3 de febrer se commemora Sant Blai, que és un sant tradicionalment invocat per al mal de gola i en aquest dia és costum la benedicció d’aliments, com pans, pastissos, pomes, cócs, blaiets, etc, destinats a guarir persones i animals.

 

  • La Fatarella: Del 2 al 5 de febrer la Fatarella celebra la seva festa major d’hivern, dedicada a Sant Blai. La celebració comença el dissabte amb el cant de l’Aurora, després es resa el rosari pels carrers del poble i surant el dia se segueix la tradició de la figura dels majorals, que són les persones que s’encarreguen d’organitzar la diada. Algunes de les activitats són la cercavila dels fadrins, la ballada de tortades, que són uns pastissos que recorden les mones de pasqua, o la repartició del pambeneit. També hi ha curses de rucs i ball de jota a la plaça.
  • Falset celebra la festa de Sant Blai, com a protector dels mals de gola. La festa es fa a la capella de Sant Blai, que és la més antiga del poble, amb una benedicció de guinaldos, el cóc i els bunyols de vent. Continua amb cercavila i la rifa del coc.

També hi ha celebracions de Sant Blai a Bot, a Cabacés, a Barcelona i a Botarell, així com a Altea i a la ciutat de València.

Dia mundial zones humides

Els parcs de Catalunya organitzen una desena d’activitats pel Dia Mundial de les Zones Humides. Algunes d’elles són lliberament d’ocells recuperats, visites guiades, jornades i tallers sobre fotografia ambiental i canvi climàtic, o bicicleta des, que serviran per implicar i conscienciar la ciutadania sobre la singularitat i conservació d’aquests espais.

Barcelona negra i criminal

Un any més, Barcelona es posa la seva màscara més criminal per parlar-nos de crims de tinta i criminals de paper. BCNegra incorpora aquest any La Model com a escenari de moltes de les seves activitats i homenatja l’escriptor James Ellroy. També ha programat activitats paral·leles com rutes o projecció de pel·lícules. Fins al 4 de febrer.

Saló del cinema i de les sèries

L’entreteniment més popular pren aquest cap de setmana la Farga de L’Hospitalet per apropar-nos a les sèries i el cinema. Hi haurà exposicions de sèries dels anys 80, col·loquis, subhastes, trobades amb fans, experiències de doblatge en viu, realitat virtual, projecció d’episodis pilot, efectes especials…

 

Exposició “Biblioteques insòlites”

Aquest projecte expositiu, comissariat per Gloria Picazo, parteix del que ha suposat la Biblioteca com a espai que ha custodiat el coneixement reunit i emmagatzemat per la humanitat a través dels segles. “Biblioteques insòlites” reuneix en un mateix projecte la idea de “biblioteca infinita”, insaciable, sempre canviant i oberta a tota mena de coneixements, amb aportacions realitzades per artistes contemporanis. Arts Santa Mònica (Barcelona). Des del 30 de gener fins al 23 d’abril.

 

Jornada de portes obertes

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya fa jornada de portes obertes el primer diumenge de cada mes, de 10 a 14.30 hores. L’activitat està adreçada a famílies i públic en general.
 

Exposició “COS SOCIAL [Lliçó d’anatomia]”, de Joan Morey

L’exposició “COS SOCIAL [Lliçó d’anatomia]”, de Joan Morey és el projecte guanyador de la 3a edició del Premi de Videocreació impulsat per la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona. Amb la col·laboració específica de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i el suport d’IDEP Barcelona i del centre de producció i recerca d’arts visuals Hangar. Centre d’Art de Tarragona. Des del 19 de gener fins al 16 de març.

 

Ken Loach a la Filmoteca

Només nou cineastes poden presumir d’haver rebut en dues ocasions la màxima distinció del festival de Cannes. El 2016 l’exquisit club format per noms com els de Kusturica, Haneke, Coppola i els germans Dardenne s’ampliava amb Ken Loach. El britànic és el protagonista d’una retrospectiva a la Filmoteca de Catalunya.

 

L’hospital dels valents

El fotoperiodista Edu Ponces presenta la sèrie de fotografies “L’hospital dels valents”, que va fer a nens malalts de càncer el 8 i 9 d’octubre a l’Hospital de Sant Joan de Déu Barcelona, a la tanca del Jardí del Palau Robert a partir del 16 de gener. Una iniciativa que pretén donar visibilitat a la malaltia i recaptar fons per a la construcció del SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, el centre oncològic més gran d’Europa.

 

FLIC, 8è Festival de literatures i arts infantil i juvenil

Del 20 de gener fins al 4 de febrer se celebra a Barcelona el Flic, un festival d’experiències i creació literària que convida les famílies a gaudir de la literatura i les arts. El Flic, que es celebra primer a Barcelona i després a Madrid, i té un programa per a les escoles i una trobada professional. A Barcelona les activitats són a la Filmoteca de Catalunya, al CCCB, al MACBA i al Museu del Disseny de Barcelona.

 

Estrenes de cinema en català

La comèdia italiana Deixa’t anar! s’estrena doblada en català amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura.
El film ha estat dirigit per Francesco Amato i interpretat per Toni Servillo, Verónica Echegui, Carla Signoris, Luca Marinelli, Valentina Carnelutti, Pietro Sermonti, Glen Blackhallk, i Paolo Graziosi.
Un psicoanalista freudià que viu amb la seva exdona es veu obligat a fer esport a causa del seu estat de salut. D’aquesta manera coneix la Clàudia, una entrenadora personal que li farà veure la vida d’una forma diferent.

També s’estrena la pel·lícula Cavernicola, que arriba a 31 sales el 2 de febrer. Nick Park, dirigeix aquesta nova producció que compta amb els guionistes Mark Burton, James Higginson i John O’Farrell.

Un humà i un porc senglar són els protagonistes d’una aventura on l’Edat de Pedra i la de Bronze competeixen per fer-se un lloc a la història. Hauran d’ajudar la seva tribu a vèncer el malvat Nooth, jugant-s’ho tot en un partit de futbol.

(178)

guiaderoses
POTSER T'INTERESSA

Us de cookies

Aquest lloc web fa servir cookies. Si continúa navegant esta donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies