Lloguer de places de pàrking, trasters i garatges tancats

Home ALT EMPORDÀ FIGUERES Figueres es proclama Capital de la Sardana 2017 en un dia “històric perquè se li reconeix la rellevància de la sardana”
Figueres es proclama Capital de la Sardana 2017 en un dia “històric perquè se li reconeix la rellevància de la sardana”
0

Figueres es proclama Capital de la Sardana 2017 en un dia “històric perquè se li reconeix la rellevància de la sardana”

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha remarcat que s’exportarà la sardana amb esdeveniments a Andalusia, Romania, el Rosselló i la República Txeca.

sardanes figueresFigueres ha encetat la 5a edició del projecte Capital de la Sardana amb l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip destacant que “és un da històric per a Figueres perquè es fa justícia i reconeixement a la rellevància que hi ha tingut la sardana aquests darrers 200 anys”. També ha indicat que la capitalitat de Figueres portarà la sardana fora de Catalunya, en concret a Andalusia, Romania, el Rosselló i la República Txeca.

Figueres, com a Capital de la Sardana 2017, contempla un ampli programa que abasta fins i tot activitat fora del territori català, i que coincideix amb la celebració del bicentenari del naixement de Pep Ventura, que ja va començar el passat dijous, 2 de febrer.

A l’esdeveniment institucional d’inici de la capitalitat sardanista també hi ha assistit Marc Solsona, l’alcalde de Mollerussa, anterior Capital de la Sardana, qui ha declarat que “la sardana representa molt més que música, també persones, emocions i paisatge”. A més a més, ha remarcat que la capitalitat de la sardana que han exercits els ha servit per rellançar l’activitat sardanista i incloure l’ensenyament dels instruments de la cobla a l’Escola Municipal de Música. També hi han assistit Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Francesc Ten, director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona; Quim Felip, regidor de Cultura Popular de l’Ajuntament de Figueres; Víctor Sallés, coordinador de Capital de la Sardana; Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya i Montserrat Mauné, presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura, entre d’altres autoritats polítiques i personalitats del món de la sardana i la dansa catalana.

Pregó de la periodista Victòria Palma

L’esdeveniment ha comptat amb el traspàs de la bandera de la capitalitat i un pregó a càrrec de la musicòloga i locutora de ràdio Victòria Palma, qui ha destacat el paper eminentment masculí que va tenir la sardana al seus orígens i com la sardana era una dansa de seducció. Ha animat en aquest sentit a mantenir la capacitat de transmetre emocions que té la sardana i a omplir les places de vida amb el seu ball.

Paral·lelament, s’ha estrenat la sardana ‘Figueres Capital de la Sardana 2017’, del compositor Martí Fontclara i s’ha descobert una placa commemorativa de l’esdeveniment a l’Ajuntament de Figueres.

Premis Capital de la Sardana 2017

En aquest esdeveniment també s’han donat a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2017, que suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La Comissió Capital de la Sardana és l’encarregada d’atorgar-los segons unes categories establertes després de recopilar, proposar i analitzar les diverses propostes presentades. Enguany, els premiats són:

Medalles al Mèrit:

  • Medalla al Mèrit Sardanista: Bartomeu Duran i Olaria per la tasca realitzada com a president de Badalona Sardanista, com a vicepresident de la UCS durant 10 anys, com a president de la Federació Sardanista de Catalunya des del 1999 fins al 2012 i com a president de l’Obra del Ballet Popular del 2008 fins al 2016.
  • Medalla al Mèrit Musical: Antoni Mas i Bou per la seva activitat com a instrumentista, director, compositor de sardanes i de diversos gèneres musicals i lletrista. Va ser l’impulsor i fundador de la cobla Marina i va dignificar la professió de músic des del Sindicat de Músics de Catalunya Musicat.
  • Medalla al Mèrit de la Dansa: Josep Vilar i Brasó per la seva dedicació al món de la dansa, primer a l’esbart Montserrat, i després a Ballets de Catalunya des de l’inici, esbart del qual va ser director i actualment n’és el President d’honor. En el vessant folklòric va consolidar una nova recerca de l’Espolsada de Premià de Dalt.

Els guardonats als Premis són:

  • A la Dedicació:
    • A Jaume Virgili i Sambola pels innombrables cursets de sardanes que realitza a diversos indrets del Camp de Tarragona des de fa anys.
    • A Joan Codina i Font en reconeixement a la seva dedicació des de jove a impulsar tota mena d’activitats sardanistes a Sant Quirze de Besora i Montesquiu i per ser l’impulsor de l’aplec comarcal d’Osona.
    • A Joan Farreny i Calafell per la seva activitat com a instrumentista, director i professor a Agramunt, on va fundar tres cobles, a Balaguer i a Tàrrega, on va col·laborar en la formació de la Cobla Tàrrega Jove.
    • A Josep Maria Roset i Salla per tota la tasca realitzada a l’Agrupació Sardanista Amics de la Sardana d’Almacelles, impulsant el moviment sardanista de la població i com a membre de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida de la qual ha estat vicepresident i president.
    • A Montserrat Juvanteny i Espelt per la seva incansable activitat a favor de la sardana com a conductora de programes de ràdio, en articles al Diari de Girona, presentadora d’aplecs i de concerts i formar part de comissions per retre homenatges a músics diversos.
  • A la Continuïtat:
    • A l’aplec de Mollet pels seus 75 anys.
    • A l’aplec de Flix pels seus 50 anys.
    • A l’aplec de Lloret de Mar pels seus 50 anys.
    • A l’Esbart Dansaire Sant Pol pels seus 75 anys.
    • A la cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes pels seus 50 anys.
    • A la colla sardanista Repuntejant pels seus 50 anys.
  • A Mitjans Audiovisuals: Al documental Descobrint la sardana més enllà dels tòpics produït per Roger Marín i Puigpelat  i dirigit per Marc Font, en què mostra la reacció de persones sense idees preconcebudes davant d’actes sardanistes.
  • A la Promoció i Difusió:
    • A la revista UNIÓ per la difusió del món de les colles i concursos.
    • A cafès Soley per la impressió en els paquets de cafè de la imatge del monument a la sardana de Barcelona.
    • A la colla sardanista Dansaires del Penedès per tota la publicitat i difusió per mitjans diversos que fan de la sardana a Catalunya i l’estranger.
  • A la Divulgació Musical: A Rosa Mari Ramírez i Abella per la tasca de recuperació i difusió de sardanes cantades i edició de CDs.
  • A Iniciatives Renovadores:
    • A l’espectacle In Somni, que presenta la companyia de dansa Kulbik Dance amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i música electrònica amb el Dj Mario Nieto dirigit a un públic sardanista i no sardanista amb la sonoritat de la cobla en un format diferent al que estem acostumats.
    • A l’espectacle literari-musical Més Bertrana, més!  amb la cobla Ciutat de Girona i lectura de textos d’Anna Farriol, creat amb motiu de la celebració de l’Any Aurora i Prudenci Bertrana, commemoratiu dels 125 i 150 anys del seu naixement.
    • A l’espectacle Tututs! Experiència musical en què la cobla Bisbal Jove i l’actor David Planas acosten la cobla a un públic familiar amb grans dosis d’humor i expliquen com és un dia de Festa Major i el paper que hi juga la cobla.

El lliurament d’aquests premis se celebrarà a Figueres el divendres, 24 de novembre al Teatre Jardí.

Després de l’acte oficial al teatre El Jardí, s’ha anat en comitiva a la plaça de l’Ajuntament, on s’ha descobert la placa commemorativa que acredita Figueres com a Capital de la Sardana 2017, i s’han ballat sardanes amb la cobla Marinada, totes elles estaran totes relacionades amb les Capital de la Sardana precedents.

Aquesta tarda se celebrarà la cercavila  ‘Populària’, una activitat que s’organitza cada 2 anys. Sortirà de la plaça Josep Tarradellas, fins a la plaça de l’Ajuntament, on totes les entitats i grups de cultura popular de Figueres actuaran per oferir una mostra de la cultura popular pròpia. S’hi podran veure l’Esbart Dansaire Figueres, l’esbart Mediterrània Dansa, els gegants de Figueres i la colla castellera de Figueres, entre d’altres. A més a més, els geganters i els castellers han convidat d’altres grups relacionats amb la seva activitat. Així, a l’esdeveniment hi participaran els gegants de Montblanc i els castellers de Santa Cristina d’Aro. També hi participarà la colla de sardana esportiva de Cassà de la Selva, Mans Amigues, i el seguici del pubillatge, amb la presència de l’hereu de Catalunya.

Per cloure la jornada, a les 19 h, al teatre El Jardí, tindrà lloc el concert inaugural de Figueres Capital de la Sardana 2017, amb la cobla Marinada i Bisbal Jove. El programa d’aquest concert serà d’alt valor musical, amb peces com Nupcial, de Ricard Lamote de Grignon o La presó de Lleida de Joaquim Serra. El concert el dirigiran Xavi Molina i Jordi Montoliu.

Es pot obtenir més informació sobre la capitalitat de Figueres a la pàgina web www.capitaldelasardana.cat/figueres2017 o als perfils de les xarxes socials de Facebook (https://www.facebook.com/capitaldelasardana), i Twitter (@Capital_Sardana).

La capitalitat de la sardana de Figueres durarà tot aquest 2017 i fins al març de l’any vinent, quan Montblanc en prendrà el relleu. Les poblacions Capital de la Sardana precedents han sigut Arenys de Munt (2013), Barcelona (2014), Calella (2015) i Mollerussa (2016).

L’organització de Figueres com a Capital de la Sardana 2017 va a càrrec de l’Ajuntament de Figueres, el Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres i la Confederació Sardanista de Catalunya, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Capital de la Sardana és un projecte festiu, de debat i turisme anual per a sardanistes i no sardanistes.

Sobre la Confederació Sardanista de Catalunya

La Confederació Sardanista de Catalunya és una entitat de 3r nivell que aglutina un doble vessant: totes les federacions sardanistes territorials de Catalunya i el Rosselló i totes les organitzacions dels diversos actors sardanistes: cobles, colles i associacions.

La Confederació Sardanista de Catalunya és el punt culminant d’un procés per tal d’unificar totes les expressions i entitats sardanistes sota una figura que eviti duplicacions. És l’interlocutor únic per a l’administració pública per a grans temes sardanistes d’àmbit nacional i promociona, difon i defensa la sardana.

(43)

guiaderoses

Us de cookies

Aquest lloc web fa servir cookies. Si continúa navegant esta donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies